Universiteit Leiden

nl en

Kinderen Sierra Leone dolblij met de pennen van KOG-schoonmaker Lamin

Al bijna tien jaar lang verzamelt Lamin Sow, schoonmaker in het Kamerlingh Onnes Gebouw, alle pennen die hij tijdens zijn werkzaamheden vindt. Eens in de zoveel tijd brengt hij ze naar zijn geboorteland Sierra Leone.

Dit najaar vertrok hij opnieuw voor een aantal weken naar Sierra Leone. Het West-Afrikaanse land krabbelt overeind na de hevige burgeroorlog die het land in de jaren negentig verscheurde en is straatarm. 

'Ik wilde iets doen voor de mensen daar', zegt Lamin, terwijl hij vertelt over zijn laatste reis naar Sierra Leone. En dus verzamelt hij al jarenlang alle pennen die hij vindt tijdens het schoonmaakwerk in het KOG en brengt hij ze persoonlijk naar scholen in de hoofdstad Freetown, waar hij zelf vandaan komt. 'Weggooien is toch zonde? De kinderen daar zijn er ontzettend blij mee.' 

En dat blijkt wel uit de foto's die hij laat zien. 'De kinderen zijn soms gek van blijdschap als ze een pen krijgen. Dat maakt dit zo leuk om te doen.'

Doorgaans vindt hij een à twee bruikbare pennen per dag, maar sinds hij afgelopen voorjaar in het Leids universitair weekblad Mare stond, heeft het een vlucht genomen. 'Mensen komen me nu pennen brengen of ze laten ze achter voor me bij de receptie. Dat is geweldig.'

Hij helpt het land liever met iets concreets als pennen dan met bijvoorbeeld geld. 'Het land is corrupt. Dat is een groot probleem. Wat je geeft, komt niet terecht op de goede plek. Maar met pennen kan ik echt iets betekenen voor de kinderen van het land.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.