Universiteit Leiden

nl en

Onderwijsparade goed gewaardeerd

Theater, video’s maken, bloggen, co-creatie, coaching, een escaperoom, Active learning classrooms en community’s. Tijdens de eerste Onderwijsparade op vrijdag 22 november deelden veel docenten hun ervaringen met onderwijsvernieuwing. Inspiratie in overvloed!

Na een heerlijke lunch in de Reuvensplaats opende Olga van Marion de Onderwijsparade in het Lipsius gebouw. In haar speech greep ze terug op diverse, historische parades uit de vroegmoderne tijd (haar expertisegebied) waarbij ze concludeerde dat er veel verschillen zijn, maar dat de vorm en opzet inspirerend is voor veel mensen. 'Wat we vandaag doen is niet nieuw, het voelt nieuw,' zei Olga. 'We zullen andere mensen zijn vanavond.'

De rest van dag was gevuld met inspirerende lezingen, workshops en een markt waar docenten hun onderwijsinnovatieprojecten lieten zien en vooral in gesprek gingen met elkaar. We sloten de middag af met een gezellige borrel, muziek en hapjes. Dat de parade gewaardeerd werd bleek wel uit de volgende reacties:

'Ik vond de openingslezing een gezellige sfeer hebben, dat was een goede start. En de markt vond ik erg leuk. Fijn om directe gesprekken met collega's te kunnen voeren over onderwerpen waar ze erg mee begaan zijn.'

'Ik heb inzage gekregen in wat collega's doen; de drang om verder te ontwikkelen. Fijn dat er zoveel meer enthousiaste collega's zijn.'

'Ik weet beter waar anderen mee bezig zijn en heb wat mogelijke onderwijsvormen/technologieën nu uitgesloten voor de verdere ontwikkeling van mijn eigen onderwijs, omdat ze niet goed aansluiten bij wat ik wil. Dat had ik op basis van informatie op de website en algemene uitleg wel vermoed, maar het is fijn van wat dichterbij te zien hoe het echt werkt en hoe anderen het gebruiken.'

Help mee het onderwijs te vernieuwen

Wil je ook je onderwijs vernieuwen, neem dan contact op met Ecole of O&K of vul dit formulier in. 

  1. Uw aanvraag voor onderwijsvernieuwing op cursusniveau kunt u indienen bij het ExpertiseCentrum Online Leren: ecole@hum.leidenuniv.nl
  2. Uw aanvraag voor curriculumvernieuwing kunt u indienen bij Onderwijsadvies en kwaliteitszorg oenk@hum.leidenuniv.nl

Wil je nog graag je mening geven over de Onderwijsparade? Dat kan via deze link.

Onderwijsvisie

Alle opleidingen van de faculteit Geesteswetenschappen werken continu aan vernieuwingen binnen het onderwijs binnen de kaders van de Onderwijsvisie van de universiteit Learning@LeidenUniversity. Geesteswetenschappen prioriteerde de ambities ‘verwevenheid van onderwijs en onderzoek’, ‘oriëntatie arbeidsmarkt’ en ‘vaardigheden’. Opleidingen kunnen een aanvraag indienen om hun onderwijs op deze thema’s te vernieuwen. In 2018 en 2019 lopen in totaal zo’n 30 vernieuwingsprojecten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.