Universiteit Leiden

nl en
Buro JP

‘Honours heeft mijn horizon verbreed’

Studenten die in combinatie met hun bacheloropleiding ook het Honours College succesvol hebben afgerond, werden op 14 november in Hooglandse Kerk letterlijk in de spotlights gezet. Tijdens een feestelijke uitreiking ontvingen 170 honoursstudenten hun welverdiende certificaat.

De bijeenkomst wordt afgetrapt door Dean van de Honours Academy prof.dr. Ton van Haaften. Aan de ouders in de zaal vertelt hij waarom zij trots mogen zijn op de prestaties van hun zoon of dochter. ‘Het Honours College is voor studenten die meer willen en meer kunnen. Met het programma dat we ze aanbieden willen we ze uitdagen zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen.’

Uit de bubbel

In het honoursprogramma (30 EC) kiezen studenten zelf hun eigen traject. ‘Dat kan op hun eigen faculteit, maar zeker ook bij een andere. Het gaat erom dat studenten over de grenzen van hun discipline heen leren kijken’, legt coördinator van het Honours College Bram Hoonhout uit. Dat traject gaat dus verder dan de bacheloropleiding en heeft een verbredend karakter. Voorzitter van de examencommissie Ton Raap licht dat verder toe: ‘Ze doen inzichten op en leren vaardigheden om academische oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen.’

Voor geschiedenisstudent Roos van Bijnen, die tijdens de ceremonie vertelt over haar ervaringen, was vooral de interactie met andere studenten belangrijk. ‘Door de gesprekken en discussies in de pauze en op de borrels leerde ik studenten van andere opleidingen kennen. Zo kon ik uit mijn eigen bubbel stappen. Ik heb er zelfs een mooie vriendschap aan overgehouden met iemand die International Studies doet.’

Open je hart

In het Honours College werken niet alleen studenten van verschillende opleidingen samen, ook de verschillende achtergronden van studenten zijn belangrijk. Dat geldt in het bijzonder voor Abdullahi Abdi Igal uit Somalië. In zijn honourstraject heeft hij zich beziggehouden met de ongelijkheid in de wereld. ‘Ondanks de hoge welvaart en technologische vooruitgang hebben we nog steeds veel armoede en zijn er mensen die leven van minder dan twee dollar per dag', zegt hij tegen de zaal.

Abdullahi kwam vier jaar geleden als vluchteling naar Nederland en is gelukkig met de kansen die hij hier krijgt, maar weet dat niet elke vluchteling in dezelfde situatie zit. Hij besluit zijn speech daarom met een oproep aan alle aanwezigen. ‘Open je hart en verwelkom de vluchtelingen.’

Hoedjesfoto

Na de afsluitende ‘hoedjesfoto’ praten de studenten op de borrel na over wat ze allemaal hebben meegemaakt. Michiel Knoester, student Politicologie, vertelt over zijn studiereis naar Marokko. ‘We moesten een fotoserie maken waarin we de bewoner van het huis waar we verbleven vijf voorwerpen lieten uitkiezen. Die voorwerpen moesten dan een verhaal vertellen over het huis. Dit was een meer antropologische denkwijze’, blikt hij terug. Vervolgens concludeert hij dat het honoursprogramma hem erg veel heeft gebracht. ‘Het heeft mijn horizon verbreed.’

Tekst: Lieuwe van Slooten
Fotografie: Buro JP
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.