Universiteit Leiden

nl en

De voedingsrichtlijnen in deze zes landen zijn een win-win-win voor voeding, milieu en dieren

De nationale voedingsrichtlijnen in Australië, Brazilië, Ierland, Japan, Portugal en Slovenië hebben een positieve impact op voeding, milieu en dierenwelzijn, schrijven Leidse milieuwetenschappers in het tijdschrift One Earth. De nationale richtlijnen van andere landen kampen echter met compromissen, waarbij tenminste één van deze drie factoren negatief wordt beïnvloed. ‘Er liggen kansen voor een win-win-win-situatie bij aangepaste richtlijnen, maar die worden zelden benut,’ zegt hoofdauteur Laura Scherer.

Nationale diëten onder de loep

Nationale voedingsrichtlijnen houden zelden rekening met duurzaamheid. Maar als inwoners hun nationale richtlijnen zouden volgen, zou dat grote gevolgen hebben voor milieu, dierenwelzijn en voedingswaarde. Om die reden hebben Leidse onderzoekers voor het eerst onderzocht wat de effecten zijn van het volgen van nationale richtlijnen op deze drie aspecten. Ze vergeleken de effecten van het volgen van de richtlijnen met die van een gemiddeld geconsumeerd dieet. Het team ontdekte dat veel landen te maken hebben met een afweging tussen deze aspecten, zoals een dieet dat de voedingswaarde ten goede komt, maar schadelijk is voor het milieu en het welzijn van de dieren.

Meest drastische verlaging in Nederland

Ironisch genoeg staat Zuid-Korea niet voor compromissen: een overstap naar de nationale richtlijnen zou een negatief effect hebben op alle drie de aspecten. Daarnaast tonen de onderzoekers aan dat de richtlijnen in Letland, Portugal en Nederland de meest drastische vermindering laten zien van de consumptie van dierlijke producten, met meer dan 50 procent. Nederland is een van de weinige landen die rekening houden met milieueffecten.

Win-win-win

‘Verschillende landen hebben aangetoond dat het mogelijk is om op alle drie de aspecten vooruit te gaan,’ aldus Scherer. ‘Daarom hoop ik dat onze resultaten ervoor zorgen dat overheden en instanties hun voedingsrichtlijnen gaan herzien, en hierbij rekening houden met alle drie de aspecten en de kans op een win-win-win-situatie benutten.’ 

Publicatie

Laura Scherer, Paul Behrens & Arnold Tukker (2019), One Earth - Opportunity for a Dietary Win-Win-Win in Nutrition, Environment, and Animal Welfare

Tekst: Bryce Benda

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.