Universiteit Leiden

nl en

Bijeenkomst Oud-Sterrewachters: Zwarte gaten en hete kolen

Op 21 juni was weer de traditionele Sterrewacht barbecue waarbij ook de leden van de Vereniging van Oud-Sterrewachters (VO-S) welkom zijn. 's Middags was er voor hen ook een speciaal middagprogramma. Hierbij waren een 15-tal leden aanwezig.

Remo Tilanus, Scientific Program Manager van het de Event Horizon Telescope,  gaf tijdens deze middag een interessante lezing over de eerste foto ooit van een zwart gat. 'We kregen niet alleen de technische en wetenschappelijke ins en outs te horen, maar ook een inside blik op de mediahype die over het team heen kwam toen de foto gepresenteerd werd', zegt één van de deelnemers.

Daarna was er een rondleiding door de nieuwbouw van de Science campus. Het eerste deel dat nu gereed is, is grotendeels speciaal ingericht voor de chemici. De tocht ging langs de luchtbehandelingsinstallaties en de speciale ‘Science’-kunst. Ook was er een bezoek aan de nieuwe meethal met trillingvrije meetopstellingen en zeer krachtige magneten. Eén van de onderzoekers vertelde zeer uitgebreid over het onderzoek wat ze hiermee uitvoeren. Naar verluid is één van de opstellingen zelfs geschikt om op moleculair niveau het onderscheid te maken tussen een goede en een slechte wijn.

Na dit alles genoten de VO-S leden van het mooie weer, een goede barbecue en gesprekken met elkaar,  oude bekenden van de Sterrewacht en de vele nieuwe gezichten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.