Universiteit Leiden

nl en

Jezelf versterken met goede herinneringen

Positieve herinneringen ophalen kan helpen om je beter te voelen over jezelf. Daarmee wil Charlotte van Schie mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis sterker maken. Ze publiceert over haar onderzoek in Human Brain Mapping en geeft op de LIBC-publieksdag 11 oktober de flashtalk: 'Gekleurde herinneringen in het brein'.

Positieve herinneringen zijn belangrijk voor ons welzijn, omdat ze helpen je beter te voelen als je in de put zit of een oplossing te vinden voor een probleem. Samen herinneringen ophalen werkt ook om vriendschappen te versterken. Die positieve herinneringen herbeleven is relevant voor mensen die meer moeite hebben om zich goed over zichzelf te voelen, door een lager zelfvertrouwen of depressieve gevoelens. Het is makkelijk als je dat kunt toepassen in het dagelijks leven en bij het omgaan met tegenslagen.

Herinneringen vergelijken

Maar hoe word je blij van je herinneringen? Wat werkt goed, wat niet? Daarvoor hebben de onderzoekers het herbeleven van positieve herinneringen vergeleken met neutrale herinneringen. Wat blijkt? Hoe levendiger de herinneringen, hoe actiever het brein. En wel specifiek in die gebieden voor het geheugen en het gevoel, namelijk de Amygdala, Hippocampus en de Insula. Bij dit positief herbeleven lichten andere hersengebieden op dan bij neutrale herbelevingen. Daarbij reageren hersengebieden die meer afstand aangeven, alsof je neerkijkt op de situatie. De levendigheid van de herinnering kan dus helpen om echt weer terug te zijn in dat fijne moment.

Wat geeft jou een goed gevoel?

Van Schie kwam op het idee omdat ze mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis wilde ondersteunen om hun zelfbeeld sterker te maken door het ophalen van positieve herinneringen, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wat geeft jou een goed gevoel?’. Maar eigenlijk weten we daar helemaal niet zoveel van, realiseerde Van Schie zich. Daarom besloot ze eerst bij mensen zonder diagnose te onderzoeken hoe positieve herbelevingen zijn verbonden aan een betere stemming. Hoe zie je dat terug in het brein van mensen die een herinnering herbeleven, vroeg Van Schie zich af.

Mensen met diagnose borderline persoonlijkheidstoornis

Van Schie: ‘Het effect van die positieve herinneringen ophalen kan best heel anders uitpakken bij mensen met de diagnose van borderline persoonlijkheidstoornis. Want het blijkt dat zij veel minder levendigheid in hun herinneringen hebben dan mensen zonder die diagnose. Dan verschilt al de beginsituatie, naast activiteit in andere hersengebieden. Van Schie zou het mooi vinden om de onderzoeksresultaten echt te koppelen aan een interventie. Om mensen te trainen om die positieve herinneringen op te halen en daarvan het effect te meten op de lange termijn. ‘Nu heeft het op de korte termijn al een beetje baat.’

Kennis toepassen

Van Schie is verbonden als post doc aan de Universiteit van Wollongong, Australië. Daar wil ze kijken naar herinneringen bij mensen met de diagnose van borderline persoonlijkheidstoornis. Daarvoor is ze bezig met een Labstudie waarbij ze wil inzoomen op herinneringen samen met iemand. Ten eerste omdat samen iets bereiken al belangrijk is in therapeutische relaties, maar ook omdat relaties onderhouden voor mensen met de diagnose borderline persoonlijkheidstoornis lastig kan zijn. ‘Wat zou het mooi zijn om met deze nieuwe kennis bij te dragen aan een interventie.’ Zo’n interventie is bijvoorbeeld de vraag: ‘Kun je nu terugkijken naar wanneer het fijn was, samen?’ Daarover gaat haar flashtalk 'Gekleurde herinneringen in het brein: Het belang van positieve herinneringen en de uitdaging voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis.'

Flashtalk Charlotte van Schie: 'Gekleurde herinneringen in het brein'

LIBC-publieksdag 11 oktober 2019

Geheugensporen – Het ik tussen heden, verleden en toekomst

Banner: Hersenscan van hersenactiviteit en levendige herinneringen, zie figuur 3a in artikel in Human Brain Mapping

Human Brain Mapping

Tijdschrift over het functioneren van het menselijk brein

Charlotte C. van Schie, Chui‐De Chiu, Serge A. R. B. Rombouts, Willem J. Heiser, Bernet M. Elzinga, When I relive a positive me: Vivid autobiographical memories facilitate autonoetic brain, activation and enhance mood

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.