Universiteit Leiden

nl en

Pui Chi Lai: ‘Het uitzoeken en oplossen van problemen vind ik het leukste’

Als studieadviseur en -coördinator van twee bacheloropleidingen en twee masteropleidingen heeft Pui Chi Lai (35) genoeg om handen. Maar naast haar werk zit ze niet stil en volgt ze een promotietraject aan de Universiteit van Macau.

Vier opleidingen

‘Ik ben de studieadviseur en -coördinator voor de bachelor Afrikaanse talen en culturen, de Engelstalige bachelor South and Southeast Asian Studies en voor de master en researchmaster African Studies (samen met Karin Nijenhuis). Als studieadviseur ben je het eerste aanspreekpunt voor studenten en help je hen om hun studie zo goed mogelijk te doorlopen. Ook help je als studiecoördinator bij het draaiend houden van het studieprogramma en onderhoud je contact met docenten en de onderwijsadministratie. Het zijn eigenlijk twee functies, maar op deze faculteit vallen deze functies vaak onder een persoon.’

‘Iedere dag beantwoord ik veel mails en spreek met studenten, maar ik ben ook verantwoordelijk voor het tot stand komen van de roosters en de informatie van de Studiegids. Als studenten problemen hebben met hun studie kunnen ze bij mij terecht. Ik bespreek dan de keuzes die ze hebben en help ze met het plannen van hun studie. Ook heb ik veel contact met collega’s, over bijvoorbeeld de roosters, maar er komen vaak kleine urgente dingen tussendoor als het regelen van een collegezaal of vergaderruimte. De combinatie van contact met studenten en collega’s maken mijn werk erg afwisselend, iedere dag is weer anders. Het uitzoeken en oplossen van problemen vind ik het leukste aan mijn werk.’

Van Leiden en Amsterdam tot Macau en Hong Kong

‘Ik heb zelf ook in Leiden gestudeerd: een bachelor in Rechten gevolgd door een master Public International Law. Tijdens mijn master heb ik vakken gevolgd aan de Faculteit Geesteswetenschappen; ik heb Japans en Chinees als bijvakken gevolgd. Daarna heb ik een premaster en master Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen gedaan in Amsterdam, ik vind het leuk van alles uit te proberen. Het is leuk om weer op de Universiteit Leiden rond te lopen.

‘Naast mijn baan doe ik nu een PhD-traject Politicologie aan de Universiteit van Macau (vlakbij Hong Kong). Je zou kunnen zeggen dat ik druk nodig heb. Ik heb twee jaar in Macau en daarna nog een jaar in Hong Kong gewoond om colleges te volgen en data te verzamelen. Van huis uit spreek ik Kantonees, dus gelukkig viel het qua taalbarrière erg mee. Voor mijn promotie onderzoek ik oligarchie (een regering gevormd door een kleine groep bevoorrechte personen die alle macht heeft, red.) en elite in koloniaal en postkoloniaal Hong Kong, iets wat goed te linken is aan de huidige politieke onrust in het gebied. Ik was daar tijdens de Umbrella Movement van 2014. Duizenden mensen gingen toen, net als nu, de straat op om te protesteren.’

‘Ik had de vrijheid om alles te kunnen doen en uitproberen’

‘Alles wat ik heb gedaan lijkt misschien erg verschillend, maar qua combinatie klopt het. Ik heb altijd al iets willen doen met mensenrechten en in mijn promotie komen al deze aspecten samen. In Hong Kong is er een groot verschil tussen rijk en arm; de elite is sterk aanwezig en dat heeft invloed op de samenleving. Toen ik in Hong Kong woonde, ben ik ook vrijwilliger geweest bij een non-profit organisatie die zich inzet voor het waarborgen van mensenrechten. Ik ben blij dat ik de vrijheid had om alles te kunnen doen en uitproberen, maar wat ik in de toekomst wil doen weet ik nog niet. Ik vind onderzoek doen heel leuk, maar ik heb als studieadviseur veel meer contact met mensen.’

Of ze ook nog vrije tijd heeft? ‘Ja,’ lacht ze, ‘ik ga vaak naar de film en musea. Het is ook altijd leuk om met vrienden te eten, goed eten zoals in Hong Kong, dat mis ik wel.’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Suzé Klok
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.