Universiteit Leiden

nl en
Eveline Kallenberg

Speeddaten met het oog op de toekomst

Welke plek is er voor mij bij de Provincie Zuid-Holland? Past mijn cv bij Zorg en Zekerheid? En ligt mijn toekomst bij de Gemeente Leiden? Om daarachter te komen ging een groep masterstudenten op speeddate.

Op de Oude Sterrewacht staan vier bedrijven klaar om te beginnen: Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, Zorg en Zekerheid en de Gemeente Leiden. De organisaties hebben net de begeleiding van een groep masterstudenten achter de rug, die voor de praktijkopdracht van het Leiden Leadership Programme (LLP) onderzoek deden binnen uiteenlopende partnerorganisaties. In roulerende tien-minuten-gesprekjes vragen de masterstudenten de organisaties het hemd van het lijf.

Geen fouten op je cv

De studenten zijn vrij om alles te vragen: van carrièremogelijkheden bij het bedrijf tot vragen over hun eigen cv. ‘Ik ben zelf heel erg benieuwd wat zulke brede organisaties verwachten van studenten die net zijn afgestudeerd’, vertelt masterstudent Tineke. Mede-LLP’er Djuanti voegt daaraan toe: ‘Ik zou graag willen weten welke aspecten van mijn cv de bedrijven aanspreekt.’ 

Op die vragen heeft onder andere Linda de Ridder van Zorg en Zekerheid een antwoord: ‘We kijken natuurlijk naar de studie, maar we zijn ook benieuwd wat je daarnaast hebt gedaan’, legt ze uit. ‘En vergeet niet: zorg dat er geen fouten op je cv staan!’ 

Prikkelende gesprekken

Masterstudent Cees schuift aan bij de Gemeente Den Haag. ‘Ik zou het natuurlijk het leukst vinden als niet alleen ik, maar ook zij het gevoel hebben dat ze iets uit het gesprek hebben gehaald’, vertelt Cees. Onder andere de traineeships van de gemeente en Cees’ eigen werkervaring bij de EL CID passeren de revue in de tien minuten. Na afloop lijkt Cees zijn doel te zijn bereikt: ‘Het waren heel open en prikkelende gespreken.’

Tijdens het gesprek tussen masterstudent Sanne en Myrthe van Provincie Zuid-Holland gaan ze samen op zoek naar de plek waar Sanne binnen de Provincie het beste zou passen. ‘Ik hou ervan om in kleine projectgroepen te werken’, geeft Sanne aan. ‘Stel, ik zou bij jullie solliciteren, waar zou ik dan het beste terecht kunnen?’ Samen komen ze er op uit dat Sanne het beste bij het Bureau Projecten en Programma’s zou passen. 

Bijzondere interesses

Nadat alle speeddates zijn geweest, reflecteert de groep studenten gezamenlijk met de afgevaardigden van de bedrijven op de dag. ‘Het is goed om te horen waar jullie als bedrijf naar op zoek zijn. Ik weet nu beter hoe ik me moet profileren’, vertelt LLP’er Marieke. Gelukkig hield de speeddate-dag hier nog niet op: tijdens de aansluitende zomerborrel is er genoeg tijd om verder te praten met de bedrijven.

Tekst: Maxime Geervliet
Fotografie: Eveline Kallenberg
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.