Universiteit Leiden

nl en

‘Leiden heeft eigenlijk maar één minpunt: de meeuwen’

De derde en laatste introductieweek van de Universiteit Leiden is in volle gang. In de Orientation Week Leiden (of kortweg: OWL) leren een recordaantal van 1378 nieuwe internationale studenten de stad en elkaar kennen. Op het vrolijke OWLands Festival vroegen wij de nieuwkomers het hemd van het lijf.

Michael, Richard en Martin

Deze drie jongens uit Shanghai (China) zijn zo goed als broers van elkaar. Al in Shanghai waren ze klasgenoten, en nu komen ze gedrieën naar Leiden voor een halfjaar Rechtsgeleerdheid. Ze gaan onder meer vakken volgen over cyberlaw en Europees recht.

Richard: ‘We zijn heel goed ontvangen hier in Leiden. Iedereen is hulpvaardig als je een bankpas of een ID-kaart moet aanvragen, het is echt hartverwarmend. En het programma van de OWL-introductieweek is erg leuk.’

Michael: ‘Het leukst vond ik toch wel de workshop boulderen, waarbij je zonder touwen tegen een muur moet opklimmen. Het was mijn eerste klimervaring. Het is erg zwaar, maar heel leuk om te doen. Of ik professional wil worden? Haha, nee ik denk niet dat ik daar goed genoeg voor ben!’

Martin: ‘Ik houd nu al van deze plek. In vergelijking met Shanghai is Leiden een kleine, rustige stad. Het enige minpunt is denk ik het eten. De lunch is erg Europees, met koude melk en veel brood. In China eten we liever een warme maaltijd.’

Vlnr: Michael, Richard en Martin

Sophie

Sophie komt uit Beieren in Duitsland. Ze studeert al aan de Haagse Hogeschool, waar ze Safety and Security Management doet. Maar nu wil ze er ook nog een bachelor Filosofie aan de Universiteit Leiden naast doen.

‘Den Haag is een van de weinige plekken waar je Safety and Security Management kunt doen, dus het is eigenlijk toeval dat ik in deze regio terecht ben gekomen. Maar ik ben er blij mee, want Leiden en Den Haag zijn best bijzonder. Ik voel me er thuis.’

‘De sfeer hier is kalm en vredig. Dat komt door de uitstraling van de stad, maar het zit ook in de mensen. Ze zorgen voor een open internationale omgeving, waarin andere ideeën gestimuleerd worden. Ik denk dat ik dit niet had meegemaakt als ik in Duitsland was gebleven.’

‘Ik vind de OWL-week tot nu toe erg leuk. Het helpt je om in contact te komen met andere studenten. Vooral de kroegentocht was een goede manier, want de sfeer was ontspannen. In het vierde café stonden we al te dansen.’

Sophie

Nazeer

Nazeer komt oorspronkelijk uit Haiderabad, de op drie na grootste stad van India. Hij ging dus van een lawaaiige stad met 7 miljoen inwoners naar het rustige Leiden. Het verschil kan haast niet groter zijn.

‘Gisteren vertelde iemand me dat Leiden ooit is binnengevallen door de Spanjaarden. Maar nu zijn wij het, de studenten, die Leiden binnenvallen! Ik hoorde in India al dat Leiden een geweldige plek zou zijn de advanced master Public International Law te volgen. Vanwege de goede universiteit, maar ook omdat het een gezellige studentenstad is. En dat klopt helemaal.’

‘Het mooist vind ik de grachten die hier dwars door de stad lopen. Gisteren liepen we langs die grachten tijdens onze kroegentocht, tot nu toe verreweg het leukste onderdeel van de OWL-introductieweek. We hebben muziek geluisterd, vriendschappen gesloten, echt fantastisch. En tot slot nam mijn begeleider me mee naar een technofeest, dat was de kers op de taart.’

‘Leiden heeft maar één minpunt: die verdomde zeemeeuwen. Ze zijn ontzettend luidruchtig, en als je niet oppast stelen ze je eten.

Tekst en beeld: Merijn van Nuland
Mail de redactie

Nazeer
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.