Universiteit Leiden

nl en

Mariska Kret bij Atlas over machtsverhoudingen bij apen

De afgelopen weken is er veel in het nieuws geweest over de relatie tussen macht en seksueel wangedrag bij mensen. Bij apen is de relatie tussen macht en seksueel gedrag erg duidelijk. Psycholoog Mariska Kret deed onderzoek naar het gedrag van apen en vertelt daarover bij het wetenschappelijke actualiteitenprogramma Atlas.

Mariska Kret over de verdeling van macht bij chimpansees: 'Ze hebben een hiërarchische sociale structuur en een duidelijke leider van de groep. Alfamannetjes hebben de meeste toegang tot vrouwen, ze worden vaker gevlooid en hebben als eerste recht op voedsel.'

Hoe steriliseer je machtsmisbruik? (21 april, fragment vanaf 02:34)

Mariska Kret onderzoekt het uiten van emoties en maken van sociale keuzes  in verschillende diersoorten en de mens. Ze is vooral geïnteresseerd in emotie en gedrag dat automatisch plaats vindt. Deze pagina bevat vermeldingen van Kret in de media. 

Eerder in de media

Mensapen maken contact met hun ogen

Nieuw onderzoek laat zien dat chimpansees en bonobo’s net zoveel contrast in hun ogen hebben als mensen, waardoor ze gemakkelijk de richting van iemands blik kunnen volgen. Mariska Kret over het onderzoek samen met de National University of Singapore. 

De Volkskrant

Als het aan onderzoekers in Apenheul ligt, kunnen orang-oetans in een dierentuin straks zelf hun partner kiezen via een touchscreen. Want apen die iets te kiezen hebben, krijgen ook meer nakomelingen.
'Tinder voor apen: fijn voor de aap, goed voor de voortplanting'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.