Universiteit Leiden

nl en

Mariska Kret bij NPO Radio 1 over onderzoek bij mensen en mensapen

Met de Mercator Sapiens Stimulus op zak is Mariska Kret te gast in Spijkers met Koppen. Interviewer Dolf Jansen snapt wel dat ze liever onderzoek doet naar apen in dierentuinen dan in het oerwoud. Beluister het radiofragment van NPO Radio 1.

NPO Radio 1 - Spijkers met Koppen

Wetenschapper Mariska Kret gaat onderzoek doen naar emoties bij mensen en mensapen

Cognitief psycholoog Mariska Kret onderzoekt emoties en sociale keuzes bij primaten, waaronder de mens. Ze is vooral geïnteresseerd in gedrag dat oprecht, oncontroleerbaar en automatisch is. Daarover vertelt zij in diverse media.

Mariska Kret eerder in de media

NPO Radio 1 - Dr Kelder en CO

Mariska Kret vertelt aan invaller Jeroen Pauw over hoe het bestuderen van apen ons waardevolle inzichten kan bieden in onszelf. Er zijn niet alleen overeenkomsten in ons gedrag, maar ook in onze emoties. 
Wat politici van apen kunnen leren (10 februari 2024)

KIJK: Het Experiment

In de podcast KIJK: Het Experiment bespreken wetenschapsjournalist Diederik Jekel en KIJK-redacteur Laurien Onderwater in aflevering 3 of er nutteloze experimenten ontstaan. Hun conclusie? Nee, want elk experiment levert kennis op. Zo ook het onderzoek van Mariska Kret naar de synchronisatie van de harstlag van mensen op een blind date. Kret neemt de luisteraar mee in de opzet en het doel van haar experiment. Aflevering 3 van Kijk: Het Experiment (6 april 2023)

De Nieuws BV - NPO Radio 1

Uit nieuw onderzoek blijkt dat apen en mensen nog meer met elkaar gemeen hebben dan we dachten. Zo trappen sommige apen net als wij in goocheltrucs. Mariska Kret vertelt in De Nieuws BV over het onderzoek. 
Waarom trappen apen met opponeerbare duim in goocheltrucs, en andere apen niet? (13 april 2023)

Jinek

In het boek 'Van PromovendA tot Z' komen 26 vrouwelijke wetenschappers aan bod die de actuele ontwikkelingen in de wetenschap delen. Hoogleraar cognitieve psychologie Mariska Kret is ook geïnterviewd voor het boek van Dolf en Jim Jansen. Bij Jinek vertelt ze over haar onderzoek en beantwoordt vragen van Eva Jinek over het aandeel van vrouwen in de wetenschap.
26 vrouwelijke wetenschappers aan het woord in boek Dolf en Jim Jansen

BNN Vara Khalid & Sophie

In 2017 bestudeerde Mariska Kret één orang-oetan, genaamd Samboja, in Apenheul wanneer zij op een touchscreen mannetjesapen te zien kreeg. Inmiddels heeft Kret samen met Tom Roth een nieuw experiment opgezet. Ouwehands Dierenpark geeft – in plaats van één - alle orang-oetans in het verblijf de mogelijkheid om voor een beeldscherm te gaan zitten en mannetjesapen te beoordelen. Vanwaar de neiging hiermee te experimenten?
Tinder voor orang-oetans (5 oktober 2022)

BNR | Wetenschap Vandaag

Mariska Kret gebruikt de nieuwste technieken om onderzoek naar emoties bij apen net een stapje verder te brengen en de experimenten voor de dierentuindieren waarmee ze werkt zo prettig mogelijk te maken. Op afstand kan nu bijvoorbeeld warmte en daarmee hartslag gemeten worden, wat iets zegt over dingen als opwinding. Ook het gebruik van interactieve schermen maakt het mogelijk om onderzoeksvragen te stellen die nooit eerder zijn gesteld. 

NTR Atlas wetenschapspodcast

Zijn mensapen in staat emoties te herkennen bij hun soortgenoten? Om antwoord op dit soort vragen te krijgen, doet Mariska Kret niet-invasief onderzoek onder chimpansees bij verschillende dierentuinen in Nederland. Beluister de podcast met cognitief psycholoog Kret bij NPO radio 1 over haar onderzoek.

De Morgen

‘Van alle dingen waarvan ooit beweerd is dat ze uniek menselijk waren, is inmiddels bewijs dat ze ook bij andere diersoorten terug te vinden zijn.’ Volgens cognitief psycholoog Mariska Kret moeten we daarom vaker naar de lichaamstaal en het gedrag van dieren kijken om meer te leren over onze eigen soort. 
‘We laten apen skypen om een goede partner te vinden’ (16 mei 2022)

New Scientist

Mariska Kret wil dierlijke emoties doorgronden. Juist door haar onverschrokkenheid begeeft Kret zich op een uiterst boeiend terrein, schrijft de New Scientist naar aanleiding van haar nieuwe boek. Lees de recensie van 'Tussen glimlach en grimas'.
Rationeel emotioneel (Mei 2022)

Leidsch Dagblad

Psycholoog Mariska Kret laat zich interviewen door natuurjournalist Bob Ruiter tijdens haar boekpresentatie van 'Tussen glimlach en grimas' bij boekhandel Kooyker in Leiden. Het maakt haar niet uit of emoties van mensen zijn of dieren. 'Mensen zijn dieren.'
Wat een dier voelt, blijft de vraag, maar dát het voelt, staat volgens Leidse hoogleraar psychologie Mariska Kret vast (premium €, 27 april)

Meer over 'Tussen glimlach en grimas'

'Een emotie uit zich in het lijf', zegt Mariska Kret in NRC. En in de Volkskrant: ‘Ik denk echt dat we ver kunnen komen door niet alleen met het blote oog te kijken maar met nieuwe technieken.' Bij Arjen Lubach vertelt hoogleraar cognitieve psychologie Kret waarom we emotie bij dieren serieus moeten nemen. Beluister ook Vroege Vogels over Tussen glimlach en grimas.

Vroege vogels

Tussen glimlach en grimas (2 april)

NRC

‘Emoties zijn lichamelijke toestanden, veranderingen in je lichaam als reactie op wat er in je omgeving gebeurt’ (25 maart)

Volkskrant

‘Mensen schamen zich voor empathie met dieren, lijkt het’, zegt de onderzoeker van emoties bij mens en dier (25 maart)

Vrijdagavond Avondshow van de VPRO

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De Morgen

Wat we van dierenemoties kunnen leren – van chimpansees én van octopussen (17 maart)

Trouw

Volgens hoogleraar Mariska Kret kunnen andere diersoorten ons nog veel leren op het gebied van emotie (17 maart)

Science 071

Mariska Kret over dickpics en het tonen van emoties (23 februari 2022)

NRC

Potloodventen2.0. is voor veel mensen onbegrijpelijk, maar is dit gedrag evolutionair te verklaren? Dat ook een chimpanseeman graag zijn penis laat zien, betekent niet dat mensen ‘dus’ de dickpic moeten accepteren. Column in NRC.
Te koop lopen met je geslachtsdeel is vorm van zelfoverschatting (18 februari 2022)

Quest

Contact leggen in de kroeg is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom voelt flirten tijdens het uitgaan soms zo ongemakkelijk? En hoe doe je het goed? ‘Let op je handen. Met gebalde vuisten staan of aan je kleren frunniken maakt een zenuwachtige indruk’, tipt Mariska Kret in Quest. 
Drie ongemakkelijke situaties die kunnen ontstaan als je een liefje zoekt in de kroeg (27 oktober 2021)

De Volkskrant

‘Honden zijn sociale dieren, binnen de groep kunnen ze goed uitdrukken wat ze willen en ook gebaren en bevelen van mensen begrijpen ze doorgaans goed. 'Dat is niet zo vreemd, want honden en mensen delen een groot stuk evolutie. En veel trainen helpt’, zegt Mariska Kret.
Brabantse hond kent 141 namen van speeltjes: ‘Dit bewijst eens te meer hoe intelligent honden zijn’ (7 oktober)

CNN

Hoe menselijke baby's lachen komt overeen met mensapen. 'Volwassenen lachen voornamelijk tijdens het uitademen, terwijl baby's en mensapen lachen tijdens zowel het inademen als het uitademen. Eerst inhaleren volwassenen, dan produceren ze "ha-ha-ha" geluiden in korte uitbarstingen, die luid beginnen en dan vervagen. De lach van apen is moeilijker te beschrijven, maar er is een afwisseling huh-ha-huh-ha', aldus Kret.
The laughing patterns of human infants match those of another species, a new study finds (31 August 2021)

Volkskrant

In eerder onderzoek heet Mariska Kret ontdekt dat bonobo’s toenadering zoeken tot onbekende soortgenoten. 'Het zou interessant zijn om uit te zoeken waarom apen onderscheid maken tussen vrienden en bekenden,' zegt Kret nu in de Volkskrant. 'Heeft het met beleefdheid te maken, zien ze kans om vriendschap te sluiten of zijn ze juist angstig voor onbekenden?'
Niet alleen een menselijk trekje: ook apen groeten elkaar en nemen afscheid (14 augustus 2021)

Volkskrant

'Ook dieren kunnen glimlachen. De glimlach heeft alleen een andere evolutionaire oorsprong dan de lach tijdens het spelen. Glimlachen kan een teken van vriendschap of liefde zijn, maar oorspronkelijk stamt de glimlach af van het angstgezicht', zeg Mariska Kret.
Lachen, gieren, brullen in het dierenrijk: wat is de functie daarvan? (€, 18 juni 2021)

Kijk Magazine

In de rubriek Onderwater Ondervraagt voert Laurien Onderwater elke maand een gesprek met een wetenschapper van eigen bodem. Onderwater Ondervraagt: Mariska Kret 
Aapjes kijken (Juni 2021)

Atlas

Mariska Kret over de verdeling van macht bij chimpansees: 'Ze hebben een hiërarchische sociale structuur en een duidelijke leider van de groep. Alfamannetjes hebben de meeste toegang tot vrouwen, ze worden vaker gevlooid en hebben als eerste recht op voedsel.'
Hoe steriliseer je machtsmisbruik? (21 april 2021, fragment vanaf 02:34)

2019

Mensapen maken contact met hun ogen

Nieuw onderzoek laat zien dat chimpansees en bonobo’s net zoveel contrast in hun ogen hebben als mensen, waardoor ze gemakkelijk de richting van iemands blik kunnen volgen. Mariska Kret over het onderzoek samen met de National University of Singapore. 

De Volkskrant

Als het aan onderzoekers in Apenheul ligt, kunnen orang-oetans in een dierentuin straks zelf hun partner kiezen via een touchscreen. Want apen die iets te kiezen hebben, krijgen ook meer nakomelingen.
'Tinder voor apen: fijn voor de aap, goed voor de voortplanting' (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.