Universiteit Leiden

nl en

Mariska Kret in Quest over oogcontact en dating

Contact leggen in de kroeg is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom voelt flirten tijdens het uitgaan soms zo ongemakkelijk? En hoe doe je het goed? ‘Let op je handen. Met gebalde vuisten staan of aan je kleren frunniken maakt een zenuwachtige indruk’, tipt cognitifef psycholoog Mariska Kret in Quest.

Quest

Drie ongemakkelijke situaties die kunnen ontstaan als je een liefje zoekt in de kroeg

De Volkskrant

‘Honden zijn sociale dieren, binnen de groep kunnen ze goed uitdrukken wat ze willen en ook gebaren en bevelen van mensen begrijpen ze doorgaans goed. 'Dat is niet zo vreemd, want honden en mensen delen een groot stuk evolutie. En veel trainen helpt’, zegt Mariska Kret.
Brabantse hond kent 141 namen van speeltjes: ‘Dit bewijst eens te meer hoe intelligent honden zijn’ (7 oktober)

Mariska Kret onderzoekt emoties en sociale keuzes bij primaten, waaronder de mens. Ze is vooral geïnteresseerd in emotie en gedrag dat automatisch plaatsvindt. Daarover vertelt ze in diverse media.

Eerder in de media

CNN

Hoe menselijke baby's lachen komt overeen met mensapen. 'Volwassenen lachen voornamelijk tijdens het uitademen, terwijl baby's en mensapen lachen tijdens zowel het inademen als het uitademen. Eerst inhaleren volwassenen, dan produceren ze "ha-ha-ha" geluiden in korte uitbarstingen, die luid beginnen en dan vervagen. De lach van apen is moeilijker te beschrijven, maar er is een afwisseling huh-ha-huh-ha', aldus Kret.
The laughing patterns of human infants match those of another species, a new study finds (31 August 2021)

Volkskrant

In eerder onderzoek heet Mariska Kret ontdekt dat bonobo’s toenadering zoeken tot onbekende soortgenoten. 'Het zou interessant zijn om uit te zoeken waarom apen onderscheid maken tussen vrienden en bekenden,' zegt Kret nu in de Volkskrant. 'Heeft het met beleefdheid te maken, zien ze kans om vriendschap te sluiten of zijn ze juist angstig voor onbekenden?'
Niet alleen een menselijk trekje: ook apen groeten elkaar en nemen afscheid (14 augustus 2021)

Volkskrant

'Ook dieren kunnen glimlachen. De glimlach heeft alleen een andere evolutionaire oorsprong dan de lach tijdens het spelen. Glimlachen kan een teken van vriendschap of liefde zijn, maar oorspronkelijk stamt de glimlach af van het angstgezicht', zeg Mariska Kret.
Lachen, gieren, brullen in het dierenrijk: wat is de functie daarvan? (€, 18 juni 2021)

Kijk Magazine

In de rubriek Onderwater Ondervraagt voert Laurien Onderwater elke maand een gesprek met een wetenschapper van eigen bodem. Onderwater Ondervraagt: Mariska Kret 
Aapjes kijken (Juni 2021)

Atlas

Mariska Kret over de verdeling van macht bij chimpansees: 'Ze hebben een hiërarchische sociale structuur en een duidelijke leider van de groep. Alfamannetjes hebben de meeste toegang tot vrouwen, ze worden vaker gevlooid en hebben als eerste recht op voedsel.'
Hoe steriliseer je machtsmisbruik? (21 april 2021, fragment vanaf 02:34)

2019

Mensapen maken contact met hun ogen

Nieuw onderzoek laat zien dat chimpansees en bonobo’s net zoveel contrast in hun ogen hebben als mensen, waardoor ze gemakkelijk de richting van iemands blik kunnen volgen. Mariska Kret over het onderzoek samen met de National University of Singapore. 

De Volkskrant

Als het aan onderzoekers in Apenheul ligt, kunnen orang-oetans in een dierentuin straks zelf hun partner kiezen via een touchscreen. Want apen die iets te kiezen hebben, krijgen ook meer nakomelingen.
'Tinder voor apen: fijn voor de aap, goed voor de voortplanting' (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.