Universiteit Leiden

nl en

Jonique van Hooff: ‘Ik hou ervan om zelfstandig te kunnen werken’

Tussen geesteswetenschappendecaan Mark Rutgers en zijn drukke agenda zit bestuurssecretaresse Jonique van Hooff. Aan haar de taak om de decaan de rust te geven om zijn werk te kunnen doen. ‘Ik ben heel blij als het toch weer lukt om, na het gepuzzel met drukke agenda’s, de dingen goed te kunnen regelen.’

Ontzorgen

‘Ik werk nu ruim 5 jaar bij de Faculteit Geesteswetenschappen en het is mijn taak om de decaan zoveel mogelijk te ontzorgen. Ik houd zijn mail en agenda bij en ik zorg ervoor dat Mark zijn vergaderingen kan doen en genoeg tijd heeft om zich voor te bereiden. Daarnaast regel ik samen met hem de administratieve afhandeling van promoties van promovendi.’

Een onverwachte wending

‘Ik ben op mijn 19e gaan werken en werk nu dus al bijna 30 jaar als secretaresse. Je kunt wel zeggen dat ik inmiddels door de wol geverfd ben. Al zag ik mezelf toen ik van de HAVO af kwam helemaal niet als secretaresse. Na de middelbare school wilde ik naar het buitenland, de wijde wereld zien. Ik besloot toen aan Schoevers te gaan studeren, een gedegen secretariëel opleidingsinstituut, waar ze een opleiding gericht op toerisme hadden. Na mijn studie kwam ik via een uitzendbureau bij een adviesbureau als secretaresse te werken, en toen bleek het werk me eigenlijk heel goed te liggen.’

‘Het organisatorische aspect en het regelwerk liggen me goed. “Dit moet er gedaan worden en regel het maar!” Zo werk ik ook het liefst. Zeg me wat er moet gebeuren en ik zorg dat het gebeurt. Als ik vragen heb kom ik vanzelf wel. Ik hou ervan om zelfstandig te kunnen werken.’

Goed voorbereid is het halve werk

‘Ik werk fulltime. Ik heb mijn mail op mijn telefoon en ik check iedere avond een paar keer de mail. Dat hoeft niet, maar zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Zo kan ik als dat nodig is direct inspringen. Indien nodig attendeer ik Mark nog even op iets dringends. En daarnaast vind ik het fijn om ’s avonds al te zien: wat staat me morgen weer te wachten?’

‘Heel veel mensen beseffen niet hoe druk een bestuurder het heeft. Vaak krijgen we mailtjes met de vraag: “Kan Mark volgende week een vergadering bijwonen, het duurt 2 uur.” Dat gaat dus niet. De agenda van Mark zit vol met bestuurlijke vergaderingen, zowel facultair als bij centraal met alle voorbereidingen en vooroverleggen van dien. Over het algemeen zitten bestuursagenda’s zo’n 2 tot 3 maanden van tevoren vol. Dus als er spoedjes binnenkomen is het echt even puzzelen, maar ik ben heel blij dat het ons toch altijd weer lukt om de dingen goed te regelen.’

Tennissen en motorreizen

‘Wat ik doe naast werk? Mijn man en ik hebben allebei een drukke baan dus doordeweeks staat ons leven vooral in het teken van werk. Maar we hebben samen een jaar geleden tennissen weer opgepakt, vrij fanatiek ook meteen. We tennissen 2 a 3 keer per week en doen mee aan toernooitjes. Daarnaast heeft mijn man een motor en maken we elk jaar een rondreis op de motor. Dan zetten we de motor op een aanhanger, rijden we naar Italië en zetten de auto en aanhanger op een camping aan het Italiaanse Gardameer. Vanuit daar maken we dan op de motor een tweeweekse rondrit, om daarna 2 weken op de camping daarvan bij te komen.’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Julia Nolet
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.