Universiteit Leiden

nl en

Data in de stad: nieuwe onderzoeksprojecten gaan van start

Het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities zet data-onderzoek in om bij te dragen aan oplossingen voor stedelijke vraagstukken. Binnenkort starten drie interdisciplinaire onderzoeksprojecten. De Leidse socioloog John Boy vertelt erover.

In mei nodigde het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities wetenschappers van de drie universiteiten uit om nieuwe projecten op te zetten binnen de drie onderzoeksthema’s van het Centre: voor, door en met burgers en bestuurders. Inmiddels zijn de projecten vastgesteld en gaan de nieuwe onderzoeksteams bijna van start.

De projecten gaan vanaf september lopen en worden in de komende drie jaar financieel ondersteund door het Centre for BOLD Cities. Ook helpt het Centre bij het opzetten van een impactstrategie als aanvulling op publicaties van onderzoeksresultaten.

Digital urbanism

John Boy, universitair docent Sociologie aan de Universiteit Leiden, is een van de deelnemende onderzoekers. 'Ik heb me al aan het begin van mijn aanstelling aangesloten bij BOLD Cities,' zegt hij. 'Het Centre leek me een goede plek om bruggen te bouwen buiten mijn instituut, faculteit en universiteit – een plek om mensen te vinden die vanuit verschillende achtergronden ook werken aan vragen rondom digital urbanism.'

Leiden-Delft-Erasmus, een multidisciplinaire insteek

Andere onderzoekers die deelnamen aan de ontwerpsessie en nu gaan samenwerken in de nieuwe onderzoeksteams zijn o.a. stedenbouwkundigen, bestuurskundigen, mediawetenschappers en data scientists. De multidisciplinaire insteek is ook een van de doelen van de Leiden-Delft-Erasmus; juist vanuit zo’n samenwerking kunnen betere antwoorden worden gevonden voor maatschappelijke vraagstukken. 

Een eigen onderzoeksterrein opbouwen 

Boy is erg positief over zijn diverse teamsamenstelling: 'Ik werk nu samen met mensen van verschillende instituten en met diverse achtergronden – en dat is wat ik zocht bij het Centre for BOLD Cities Het is zelfs meer dan ik verwachtte, omdat we nu echt de kans krijgen om samen een onderzoeksterrein op te bouwen en betekenisvolle resultaten op te leveren in de drie jaar die we gekregen hebben.'

Ontwerpsessie

Hoe pak je zo'n ontwerpsessie om tot onderzoeksvoorstellen te komen aan? Om de verschillende disciplines te kunnen laten samenwerken, vroeg het Centre aan deelnemers om in aanloop naar de ontwerpsessie al een onderzoeksidee aan te dragen. Dit leidde tot een doelgerichte aanpak tijdens de sessie, vertelt Boy. 'Het zorgde ervoor dat een groep onbekenden direct met elkaar in gesprek ging op een manier die onmogelijk was geweest als we het alleen over abstracte thema’s als digitalisering zouden hebben.'

Meer over het Centre for BOLD Cities

Lees meer op de website van Leiden-Delft-Erasmus.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.