Universiteit Leiden

nl en

Opname in BIG-register flinke opsteker voor klinisch technologen

De Eerste Kamer is dinsdag 23 april akkoord gegaan met het opnemen van klinisch technologen in het BIG-register. De beroepsgroep mag hierdoor straks zelfstandig voorbehouden medische behandelingen uitvoeren. Dit is onder andere goed nieuws voor opleiders van klinische technologen in het LUMC.

De erkenning is een blijk van waardering voor klinisch technologen. Het bevestigt namelijk dat deze specialisten een essentieel onderdeel zijn van het behandelteam in de zorg. Ook kunnen medische handelingen hierdoor een grotere rol gaan spelen in de opleiding tot klinisch technoloog.

Positief besluit voor klinisch technologen

Het besluit uit de Eerste Kamer komt voort uit een vier jaar durend onderzoek, uitgevoerd door het Maastricht UMC+ in opdracht van het Ministerie van VWS. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat klinisch technologen door het zelfstandig uitvoeren van een aantal medische verrichtingen bijdragen aan het efficiënter inrichten van zorgprocessen. Daarnaast zijn patiënten ook goed te spreken over het werk van de beroepsgroep.

Klinische technologie in het LUMC

De TU Delft, het Erasmus MC en het LUMC verzorgen gezamenlijk de bacheloropleiding Klinische Technologie (sinds 2014) en de master Technical Medicine (sinds 2017). De studenten worden opgeleid tot medisch-technisch specialisten die kennis van technologie en geneeskunde combineren. In de opleiding leren ze technologie veilig en innovatief in te zetten voor de diagnose en behandeling van individuele patiënten.

Denk hierbij aan 3D-beeldvorming om nauwkeuriger te opereren, minimaal invasieve behandelingen van tumoren, of het personaliseren van de ademondersteuning van kinderen op de intensive care

Wilt u meer weten over wat de klinisch technoloog precies doet? Lees dan het persbericht van de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.