Universiteit Leiden

nl en

'Ook de inwoners van Kashmir zijn verdeeld over de toekomst van de regio'

Het voortdurende conflict in Kashmir wordt vaak gezien als een politieke strijd tussen India en Pakistan. Idrees Kanth schreef zijn proefschrift over het onderwerp en gelooft dat juist de inwoners van Kashmir een belangrijke speler zijn in het conflict, en dat zij zelf over hun toekomst moeten kunnen beslissen. Promotie op 7 mei.

Eén van de meest langlopende conflicten op aarde kreeg er onlangs weer een bloedig hoofdstuk bij. In februari kwamen veertig Indiase politieagenten om bij een bomaanslag in het gebied dat door zowel Pakistan als India wordt geclaimd. India lanceerde vervolgens een aantal luchtaanvallen als vergelding. Het bracht de twee kernmachten voor de zoveelste keer op de rand van oorlog.

Wat heb je onderzocht? 

‘Ik heb de politieke cultuur in de regio onderzocht. Voor veel mensen is Kashmir een grensconflict tussen de buurlanden India en Pakistan. Maar de mening van de inwoners van Kashmir, de belangrijkste stakeholders van het conflict, wordt vaak genegeerd. Vaak wordt het afgedaan als een religieuze strijd. Dat klopt deels ook wel, maar de religieuze vocubalaire of symbolen zijn vooral een middel om politieke gedachten uit te dragen van een volk dat zich onderdrukt voelt. Het doet niets af aan hun gevecht voor rechtvaardigheid.'

Wat voor politieke rechten vragen de mensen in Kashmir?

‘Ze vinden dat ze nooit over hun eigen politieke toekomst hebben kunnen beslissen. Maar al zouden ze wel zelf mogen beslissen, dan nog heerst er veel verdeeldheid over hoe die toekomst eruit zou moeten zien. Een deel van de inwoners wil een onafhankelijke staat, maar anderen willen liever onderdeel worden van Pakistan. Ondanks het sterke anti-Indiase sentiment is het dus nog niet gelukt om een gezamenlijk toekomstbeeld vast te stellen.’

Hoe is dit beeld in afgelopen jaren veranderd?

‘Het anti-Indiase sentiment is sterker geworden. Dat betekent ook dat het debat over de politieke toekomst van Kashmir sterker is, en dat het debat serieuzer wordt gevoerd. Toch blijven de inwoners van Kashmir politiek gezien sterk verdeeld, ondanks al het geweld dat over de regio wordt uitgestort.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.