Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe dimensie aan koraalrifonderzoek

Voor het eerst hebben internationale onderzoekers het netwerk van bacteriën op koraalriffen breed in kaart gebracht. Ze publiceren erover in Nature Communications (9 april). Tot de auteurs horen bijzonder hoogleraar Nicole de Voogd (Naturalis Biodiversity Center & Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden) en twee van haar promovendi.

Gemeenschappelijke bacteriën

Met de resultaten krijgt het onderzoek naar koraalriffen letterlijk een nieuwe dimensie. De onderzoekers kijken namelijk voorbij de zichtbare organismen naar het met het blote oog onzichtbare microbioom op de riffen. Daarnaast wordt duidelijk dat groepen organismen veel meer bacteriën gemeenschappelijk hebben dan verwacht. Daarmee ontstaat een nieuw perspectief op de samenhang in het netwerk van organismen op koraalriffen, in lijn met de klassieke stelling in de microbiologie: everything is everywhere.

Koraalkolonie met blauwe sponzen

Fijnzinnig onderwaterspel 

Ook onder water blijkt de bacteriehuishouding een fijnzinnig spel van uitwisseling en onderlinge afhankelijkheid, net zoals op het land bacteriën onder meer een bepalende rol spelen in de samenhang tussen bodem en planten en daarmee in de capaciteit voor het vastleggen van stikstof. Onder water, op de riffen, zijn organismen ook afhankelijk van voedingsstoffen die vrijkomen na omzetting door bacteriën. De studie geeft een uitgebreid overzicht van het voorkomen van bacteriën in verschillende organismen en laat zien welke bacteriën door groepen organismen gedeeld worden.

Foto boven: naaktslak Phyllidia cf. coelestis bij een rode korstvormende spons
Bron bericht & foto's: Naturalis Biodiversity Center

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.