Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers in podcast over duurzaamheid

Welke keuzes hebben we in de energietransitie? Is de circulaire economie een oplossing voor alle duurzaamheidsproblemen? Hoe kunnen we ons voorbereiden op klimaatverandering? In de Podcast 'Uit de Ivoren Toren' komen deze maatschappelijke onderwerpen aan de orde. De podcast plukt wetenschappers uit de Ivoren Toren om allerlei duurzaamheidsthema's te bespreken. De podcast is een samenwerking van de universiteiten Leiden, Delft en Erasmus.

'De missie van Uit de Ivoren Toren is om een gat te slaan in de universiteitsmuren en de wetenschapper midden in de samenleving te zetten,' vertelt host Fenna Plaisier. 'Ik ga namens het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability in gesprek met wetenschappers over verschillende duurzaamheidsthema’s, zoals wat kunnen we met waterstof? En wat zijn de materiaalbehoeften van onze energietransitie? Maakt de Circulaire Economie het mogelijk om economisch oneindig te groeien zonder onze planeet uit te putten?'

Circulaire economie en oneidige groei

Met Arnold Tukker gaat Plaisier in gesprek over de circulaire economie. Vaak wordt de circulaire economie als een win-winsituatie gezien: goed voor de economie en het milieu. Klopt dat wel? Kan onze economie groeien zonder dat het ten koste gaan van het milieu? En kunnen we dan ook oneindige blijven groeien?

Luister hier de podcast: Circulaire groei: feit of fabel?

De materiaalbehoefte van de energietransitie

Wat zijn de gevolgen van onze grondstoffenhonger en waar komen onze grondstoffen precies vandaan? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we de schade voor mens en natuur minimaliseren? Deze vragen stelt Plaisier aan René Kleijn, industrieel ecoloog en universitair hoofddocent aan het Centrum voor Milieuwetenschappen. Hij is gespecialiseerd in kritieke materialen en legt uit hoe de achterkant van de energietransitie eruit ziet, waar onze grondstoffen vandaan komen en welke maatregelen wij moeten treffen om het proces overal duurzamer te maken.

Luister hier de aflevering: Graven voor Groene Energie

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie