Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers in podcast over duurzaamheid

Welke keuzes hebben we in de energietransitie? Is de circulaire economie een oplossing voor alle duurzaamheidsproblemen? Hoe kunnen we ons voorbereiden op klimaatverandering? In de Podcast 'Uit de Ivoren Toren' komen deze maatschappelijke onderwerpen aan de orde. De podcast plukt wetenschappers uit de Ivoren Toren om allerlei duurzaamheidsthema's te bespreken. De podcast is een samenwerking van de universiteiten Leiden, Delft en Erasmus.

'De missie van Uit de Ivoren Toren is om een gat te slaan in de universiteitsmuren en de wetenschapper midden in de samenleving te zetten,' vertelt host Fenna Plaisier. 'Ik ga namens het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability in gesprek met wetenschappers over verschillende duurzaamheidsthema’s, zoals wat kunnen we met waterstof? En wat zijn de materiaalbehoeften van onze energietransitie? Maakt de Circulaire Economie het mogelijk om economisch oneindig te groeien zonder onze planeet uit te putten?'

Circulaire economie en oneidige groei

Met Arnold Tukker gaat Plaisier in gesprek over de circulaire economie. Vaak wordt de circulaire economie als een win-winsituatie gezien: goed voor de economie en het milieu. Klopt dat wel? Kan onze economie groeien zonder dat het ten koste gaan van het milieu? En kunnen we dan ook oneindige blijven groeien?

Luister hier de podcast: Circulaire groei: feit of fabel?

De materiaalbehoefte van de energietransitie

Wat zijn de gevolgen van onze grondstoffenhonger en waar komen onze grondstoffen precies vandaan? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we de schade voor mens en natuur minimaliseren? Deze vragen stelt Plaisier aan René Kleijn, industrieel ecoloog en universitair hoofddocent aan het Centrum voor Milieuwetenschappen. Hij is gespecialiseerd in kritieke materialen en legt uit hoe de achterkant van de energietransitie eruit ziet, waar onze grondstoffen vandaan komen en welke maatregelen wij moeten treffen om het proces overal duurzamer te maken.

Luister hier de aflevering: Graven voor Groene Energie

Dwalen in voedselbossen

'Hoe ziet onze landbouw er over 100 jaar uit? Daar gaan de Europese verkiezingen over,' stelt onderzoeker en bioloog Maarten Schrama. Want dat de landbouw anders moet, daar zijn we het inmiddels over eens. Hoe het anders moet, daar verschillen de wetenschappers en politici sterk van mening. En in midden van het debat staan de voedselbossen: een landbouwmethode die haaks staat op de huidige ideeën over efficiënte voedselproducten. Kunnen we voedselbossen wel serieus nemen? Is het niet een leuke hobby waar boeren hoofdschuddend bij weglopen? 

Wij dwalen in deze aflevering in de voedselbossen en brengen je naar het hart van het voedselvraagstuk: hoe produceren we op een duurzame manier genoeg voedsel? 

Luister hier de aflevering: Voedselbossen: voor spek en bonen?

Urban mining: van hot naar hier

‘Het grootste probleem is niet dat de grondstoffen opraken, maar dat de leefbaarheid verdwijnt. Want wat hebben we aan een leven op aarde zonder leven?’

Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher legt uit welke dynamieken er achter Urban Mining schuilen. Want waarom is Urban Mining nu opeens zo’n hot topic en wat hebben geopolitiek machtsstructuren hiermee te maken? Is het tekort aan grondstoffen wel zo’n groot probleem of hebben we te maken met grotere probleem die ons dwingen onze steden zelf als mijn te gaan zien? Waarom slepen we nog steeds met grondstoffen van hot naar her en houden we ze niet gewoon hier, in onze eigen steden? 

Luister hier de aflevering: Urban Mining: van hot naar hier

Bollengif: angel uit de discussie?

'Bollengif in babyluiers', luidt de titel van een Zembla aflevering van afgelopen april, een aflevering die was gemaakt naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoeksrapport naar bestrijdingsmiddelen rondom de bollenvelden.  
De tulpen zijn inmiddels weer gerooid, maar het debat bloeit: aan de ene kant staan boze en bezorgde bewoners en journalisten, aan de andere kant de kwekers - die zelf ook met de handen in het haar zitten. 
Waarom zijn de bestrijdingsmiddelen bij de bollenstreek zo’n groot probleem? En weten we eigenlijk wel wat de gevolgen zijn van 'bollengif in bayluiers'? In deze aflevering deelt Peter van Bodegom zijn expertise hierover. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.