Universiteit Leiden

nl en

European City of Science 'enorme showcase' voor de stad Leiden

In 2022 is Leiden de European City of Science. Het hele jaar door zal Leiden zich profileren als dé Europese stad van kennis en wetenschap, met als klapper het internationale congres EuroScience Open Forum. Op 11 maart presenteerde het kernteam zich dat dit mega-evenement gaat voorbereiden.

‘De teller loopt onbarmhartig door,’ zegt Fried Kramer in een zaaltje in Museum Volkenkunde. Kramer is programmadirecteur van de stuurgroep die de European City of Science (ECS) gaat voorbereiden. Hij waarschuwde dat 2022 wellicht nog erg ver klinkt, maar dat grote evenementen zoals de ECS een goede voorbereiding vereisen. ‘Dat kan alleen als alle relevante partijen ons helpen. Vanaf nu.’

Kernteam

Op 11 maart presenteerde het kernteam zich. Naast Kramer bestaat dat uit mensen van de Universiteit Leiden, het LUMC, de Gemeente Leiden en Leiden Marketing. Het wordt ondersteund door twee wetenschappelijke local champions (in goed Nederlands: voorvechters) die het gedachtegoed van de European City of Science zullen uitdragen: de hoogleraren Corinne Hofman en Ferry Breedveld. Een nieuwe website (zie kader) is het eerste tastbare resultaat.

De ECS is een tweejaarlijks evenement waarbij één Europese stad wordt uitgeroepen tot tijdelijke wetenschappelijke hoofdstad van het continent. Een vast onderdeel is een groot interdisciplinair wetenschappelijk congres, het EuroScience Open Forum (ESOF). De tiende editie van dit congres vindt plaats van 11 tot 15 juli 2022 in Leiden. ‘Het is een geweldige showcase (uithangbord, red.) voor kennisstad Leiden én voor de andere Nederlandse universiteitssteden,’ zegt de Leidse burgemeester Henri Lenferink. ‘We gaan laten zien dat deze manifestatie op zijn plaats is in Leiden, dat we er voor geknipt zijn om dit te organiseren. Maar dat gaat alleen lukken als veel partijen in de stad mee helpen denken, duwen en sleuren.’

Pieterskerk als middelpunt

Hoe ECS er precies uit komt te zien, is nog onderwerp van discussie. Eerst gaat het kernteam versterking zoeken. Een organisatieteam zal de praktische zaken op zich moeten nemen, en een raad van wijzen zal – als een soort raad van toezicht – advies geven op de voorstellen. Over de randvoorwaarden is het kernteam het echter al wel eens: zo zal de historische binnenstad het decor zijn van ESOF, met de Pieterskerk als middelpunt en alle evenementlocaties op loopafstand. Maar de impact van ECS moet tot ver buiten Leiden voelbaar zijn. ‘We willen andere universiteitssteden nadrukkelijk uitnodigen om zich te presenteren,’ zegt Kramer. ‘Het hele Nederlandse kennisecosysteem kan zich dan presenteren, inclusief spin-offs en kennisintensieve bedrijven.’

‘Wat mij betreft wordt het een feest voor de hele Nederlandse wetenschap,’ zegt rector magnificus Carel Stolker, die daar direct schertsend bij opmerkt dat hij dat gemakkelijk kan zeggen omdat hij tegen die tijd zijn ambtsketen heeft overgedragen aan een opvolger. ‘Ik zou het kernteam vooral willen oproepen om nieuwe doelgroepen aan te boren die normaal niet zo snel met wetenschap in aanraking komen. Daarmee oefenen we nu al in het kader van ons 444-jarige bestaan, met activiteiten waarbij we de burgers betrekken.’

‘Platte’ winst

Tot slot is er nog de ‘platte’ winst van ECS en ESOF. Marketeers Jos Vranken (Toerismebureau NBTC) en Lucien Geelhoed (Leiden Marketing) lieten zien dat congresgangers per verblijf gemiddeld zo’n duizend euro besteden in de congresstad. Bovendien zorgt het congres voor een legacy (lees: nalatenschap) die vaak jaren kan duren. ‘Neem nou een stad als Tallinn, die in 2011 de Europese Culturele Hoofdstad was,’ zegt Geelhoed. ‘Direct vanaf de bekendmaking kwamen er meer congressen naar Tallinn, en ook ver na 2011 bleef dit effect zichtbaar. Hoe mensen naar een stad kijken, kan door één zo’n evenement sterk veranderen.’ Vranken voegt toe: ‘Dat kan voor Leiden ook gebeuren, als het tenminste lukt om een evenement te organiseren dat aansluit bij het dna van de stad.’

Hoofdafbeelding: burgemeester Henri Lenferink (Hielco Kuipers)
Mail de redactie

Bezoek de nieuwe website

Meer lezen over wat de European City of Science en ESOF gaan brengen in Leiden? Bezoek de nieuwe website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.