Universiteit Leiden

nl en

ARV-lezing: Adelheid Roosen pleit voor het persoonlijke

Ze is actrice, theatermaakster en schrijfster en op 7 maart spreekt ze de Annie Romein-Verschoorlezing uit in het kader van Internationale Vrouwendag. De tegendraadse Adelheid Roosen is niet bang voor taboes.

Let op: de Annie Romein-Verschoorlezing van Adelheid Roosen op 7 maart gaat niet door.
De lezing zal op een later moment alsnog plaatsvinden. Houd hiervoor onze agenda in de gaten.

‘Mannen zouden elkaar vaker op dingen moeten aanspreken. Als een man een opmerking maakt tegen een vrouw die niet leuk is, corrigeren andere mannen dat vaak niet. Vrouwen blijven daardoor in die positie zitten. De man bepaalt hoe het discours eruitziet. En als je daar als vrouw iets aan wil bijdragen, is daar meteen discussie over. Loeisaai en very on-sexy. Het hele discours is dat van de mannen, en dat moet veranderen.’

Adelheid Roosen
Adelheid Roosen

Dit is een fragment uit het interview dat Weekblad Mare had met Adelheid Roosen ter introductie van deze Annie Romein-Verschoorspreekster. Als altijd ventileert ze dwarse gedachten. Lees het hele interview in Mare. 

In haar ARV-lezing pleit Roosen voor de echte, persoonlijke ontmoeting van mens tot mens tot mens. 'Niets moeilijkers dan dat.'

Roosen brengt altijd reuring met zich mee. Interviewers raken soms van slag en ze maakte taboedoorbrekende voorstellingen en films over eerwraak, dementie, huiselijk geweld en (homo)seksualiteit in de islamitische wereld. Dat leverde haar, naast weerstand, ook een aantal prijzen op, zoals de Van Praagprijs voor de vertegenwoordiging van het humanisme in haar hele oeuvre. Deze prijs kreeg Annie Romein-Verschoor ook. Verder ontving Roosen een Gouden Kalf voor haar rol in de film Broos en in New York de Gilder/Coigney International Theatre Award van de League of Professional Theatre Women. De organisatie omschreef haar werk als een 'multidimensionale, sociale sculptuur'.

Beeld boven: het Groot Auditorium tijdens de Annie Romein-Verschoorlezing van Jet Bussemaker in 2018.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.