Universiteit Leiden

nl en

Student Marie Weijler op Forbes-lijst 30 Under 30: 'Wees pro-actief!'

Masterstudent Marie Weijler staat in de prestigieuze Forbes 30 Under 30-lijst. Naast haar studie werkt ze fulltime. Hoe combineer je dat en hoe kom je vervolgens ook nog op een lijst van Forbes terecht?

Marie (27) volgt de master Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden en heeft daarnaast een baan bij Principal. 'Dat is een internationaal netwerk van meer dan 1500 vermogende families en participatiemaatschappijen. We introduceren investeringsprojecten aan onze leden, namelijk fondsen en bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn', vertelt ze. 'Nadat ik mijn bachelor Rechtsgeleerdheid had afgerond aan de Universiteit Leiden ben ik een master gaan volgen in Leuven. Ik zocht een bijbaan om mijn studie mee te bekostigen en kwam in contact met Principal. Ik ben dus als werkstudent begonnen en na mijn afstuderen kreeg ik een vaste baan aangeboden.' Ze houdt zich daar vooral bezig met de uitbreiding van het klantenbestand en ze zoekt bedrijven om in te investeren.

Flexibel

Ze combineert werken en studeren vooral om financiële redenen, zegt ze. 'Mijn ouders kunnen mij helaas niet financieel ondersteunen, dus betaal ik alles zelf. Aangezien het zwaar is om een intensieve baan met een studie te combineren, wil ik zo snel mogelijk afstuderen. Ik probeer het gewoon. Mocht ik studievertraging oplopen dan accepteer ik dat. Ik zie wel hoever ik kom.' Haar werkgever is gelukkig flexibel, zegt ze. 'Ik mag overdag college volgen als ik de gemiste uren op een ander moment inhaal.' Een en ander gaat wel ten koste van haar sociale leven. 'Ik zie mijn vrienden weinig, heb geen tijd om te sporten of lid te zijn van een vereniging. Overdag werk ik, 's avonds en in het weekend studeer ik. Mijn vakantiedagen heb ik gebruikt voor tentamendagen en om mijn scriptie te schrijven.'

Dinsdag kreeg ze te horen dat het Amerikaanse zakenblad Forbes haar heeft opgenomen in de lijst 30 Under 30 Europe, in de categorie Finance. De 30 Under 30-lijst bestaat uit dertig invloedrijke talenten in de zakenwereld. Niet eerder stond in deze categorie iemand uit Nederland op de lijst. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen?

In december hoorde ik dat ik op de shortlist stond. Daarna was het afwachten.

'Twee kennissen van mij hebben ook in die lijst gestaan. Ik was daar erg van onder de indruk en vroeg hoe ze dat hadden gedaan. Eentje is opgemerkt door Forbes, de ander had zichzelf onder de aandacht gebracht bij Forbes. Elk najaar is er een periode waarin je jezelf of iemand anders kunt nomineren. Ik heb mezelf aangemeld en steunbetuigingen geregeld van acht investeerders en bekende zakenvrouwen. Minimaal drie personen moeten jouw nominatie steunen, het liefst mensen die een hoge positie hebben binnen jouw vakgebied. In december hoorde ik dat ik op de shortlist stond. Ik moest maar liefst 42 vragen beantwoorden en een foto aanleveren. Daarna was het afwachten totdat de lijst werd onthuld.'

In de 30 Under 30-lijsten in andere categorieën, waaronder Food & Drink, Education en Games, staan dit jaar in totaal elf Nederlanders. Wat is Marie's gouden tip, voor studenten die ook ooit op een Forbes-lijst willen staan? 'Wees pro-actief, neem initiatief! Of het nu je studie, stage of eerste fulltime baan betreft: wacht niet tot iemand je opmerkt, maar introduceer jezelf bij mensen. Daarnaast is het belangrijk om altijd het belang van de ander in het oog te houden: je kunt alleen succesvol zijn als jij anderen helpt successen te behalen. Als ik partnerschappen sluit denk ik niet zozeer aan mijn eigen belang, maar aan wat die ander eraan heeft om met ons bedrijf samen te werken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.