Universiteit Leiden

nl en

Ontdek Leidse wetenschapsplekjes via Atlas Obscura

De Leidse muurformules, de wasbak van Einstein of de handtekeningenmuur van Ehrenfest. Het zijn slechts een paar van de verborgen wetenschapsschatten die Leiden te bieden heeft. Alumnus van de Leidse Sterrewacht Alex Pietrow beschreef een enkele van deze plekjes op reiswebsite Atlas Obscura.

Telescoop of kapstok? Foto: Alex Pietrow

Modern versus antiek

De laboratoria van het Oortgebouw voor natuur- en sterrenkunde staan vol moderne wonderen. Maar intussen zijn in het gebouw ook nog vele sporen te vinden van het verleden in de vorm van historische en antieke voorwerpen. De eerste die je tegenkomt bij het betreden van het gebouw, is de Van der Wall telescoop. Volgens Pietrow 'ooit de grootste telescoop ter wereld, later gebruikt als kapstok door een bekende Nederlandse astronoom.'

Einsteins wasbak

Eén van de opvallendste items die Pietrow heeft beschreven, is 'Einsteins wasbak'. 'Eigenlijk is er niets bijzonders aan de gootsteen, anders dan de leeftijd en de vroegere nabijheid van Einstein', schrijft Pietrow. 'Toch heeft de gootsteen, net als talloze religieuze relikwieën, een mythische uitstraling aangenomen door er gewoon te zijn. De wasbak heeft zijn thuis gevonden in zijn grote collegezaal (De Sitterzaal, red.), terwijl studenten, professoren en bezoekende Einstein-pelgrims er hun handen in blijven wassen.'

Meer weten over de wasbak van Einstein en andere verborgen wetenschapsschatten van Leiden? Bekijk de items van Pietrow op https://www.atlasobscura.com/.

De wasbak is inderdaad geen opvallende verschijning. Foto: Alex Pietrow

Alle items

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.