Universiteit Leiden

nl en

in Leidraad: Anneclaire Hagenaar vertelt over de Public Affairs leergang

Anneclaire Hagenaar (30, Bestuurskunde 2008-2013) volgt bij het Centre for Professional Learning in Den Haag de leergang Public Affairs. Ze is beleidsmedewerker en projectleider bij de provincie Zuid-Holland.

Europa ‘Ik werk bij de afdeling Mobiliteit en Milieu, maar ik ben afgelopen half jaar gedetacheerd geweest bij het team Public Affairs. Daar vertelden collega’s dat deze leergang een must is, als je wat meer over dit vakgebied wilt ontdekken. Bijna alle milieuwetgeving komt uit Europa, zoals zoveel wetgeving, en een aantal van de afgelopen modules van de leergang ging over Europa, dus wat ik geleerd heb kan ik meteen gebruiken in mijn huidige werk. Bijvoorbeeld dat er een wereld te winnen is door Brussel en Den Haag met elkaar te verbinden.’

Onderhandelen ‘We zijn met de groep ook twee dagen in Brussel geweest, waar we onder meer met lobbyisten hebben gesproken en met Europarlementariër over hoe die als ontvangende partij tegen lobbyisten aankijkt. En in een simulatiespel, waarbij ik de voorzittersrol had, hebben we ervaren hoe ingewikkeld onderhandelen met nu nog 28 landen is. Al heb ik ook gezien hoe je als voorzitter landen die dwarsliggen toch aan boord kunt krijgen, als je het handig speelt.’

Huiswerk ‘Mensen denken bij lobbyen aan netwerken, borrels en theedrinken, maar dat is het niet. Lobbyen is maar tien tot vijf procent van het werk van een PA-adviseur. Voor een PA-adviseur is informatie verzamelen, het speelveld overzien en de notie hebben wanneer te handelen van belang. Maar ook om daarbij systematisch en methodisch te werk te gaan. De meeste gastdocenten hebben aangegeven: zorg dat je je huiswerk op je dossiers op orde hebt. In mijn werk voor de provincie betekent dat bijvoorbeeld weten wat er speelt in de Kamer op onze beleidsonderwerpen en wat onze positie daarop is. ’

Spons ‘Wat wij hier leren is een mix van wetenschap en praktijk. Ik zuig het allemaal op als een spons. En het maakt niets uit of iemand voor het bedrijfsleven werkt of voor de overheid. Ik vind het leuk om van de anderen uit de groep te leren, bijvoorbeeld hoe zij lobbytrajecten aanpakken. We hebben het dan niet over de inhoud, maar over het proces, over de beste aanpak.’

Het Centre for Professional Learning biedt verdiepende opleidingen voor professionals onder andere op het gebied van public affairs. www.professionallearning.nl.

Dit artikel staat in de net verschenen editie van het Alumnimagazine Leidraad. Lees hier het volledige magazine.

Tekst: Job de Kruiff, Foto: Taco van der Eb

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.