Universiteit Leiden

nl en

Hoe klinkt de Garenmarkt?

In september 2018 heeft Marcel Cobussen samen met Cilia Erens en Irene van Kamp, in opdracht van het stadsbestuur van Leiden, een rapport uitgebracht over het sonisch herontwerpen van de Garenmarkt in Leiden.

In 2017 werd Marcel Cobussen benaderd door twee omwonenden van de Garenmarkt. Zij toonden zich bezorgd omtrent de plannen tot herinrichting van het plein; die zorgen concentreerden zich met name rondom de eventuele toename van geluidsoverlast in het aan te leggen plein. In mei 2018 voerde Cobussen gesprekken met de gemeente Leiden omtrent de akoestische aspecten die aan de herinrichting van de Garenmarkt verbonden (kunnen) zijn.

Op basis hiervan werd Cobussen uitgenodigd onderzoek te doen naar de auditieve atmosfeer en akoestische mogelijkheden van deze plek. Dit heeft geleid tot een rapport met een aantal observaties, idee├źn, overwegingen en aanbevelingen om de Garenmarkt auditief zo in te richten dat de diverse (toekomstige) gebruikers en omwonenden er met plezier kunnen vertoeven.

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek dat Cobussen, Erens en van Kamp hebben uitgevoerd tussen mei en september 2018.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.