Universiteit Leiden

nl en

Erik Owusu: 'Met mijn opgedane kennis wil ik in Ghana zorgen voor een positieve impact'

'Ik ben Erik Owusu, 20 jaar oud en ik ben een bachelorstudent Urban Studies in Den Haag. Ik ben geboren in Nederland, maar heb 7 jaar in Ghana gewoond. Hier zag ik veel verschillende steden, culturen en sociale structuren. Dat zette me aan het denken: wat als ik al die dingen verder zou kunnen bestuderen?'

De overstap naar Urban Studies

‘Toen ik jong was wilde ik altijd professioneel voetballer worden. In Ghana speelde ik altijd potjes voetbal tijdens de lunchpauzes op school en ik was er best goed in. Verder speelde in mijn achterhoofd altijd het idee dat ik, hoe dan ook, later met mijn vader zou samenwerken. Hij werkt in de machine- en mijnbouwsector in Ghana dus als ik iets in dezelfde lijn zou studeren, zou ik hem in de toekomst kunnen helpen. Dat is ook waarom ik in de eerste instantie begon aan de bachelor in Aardwetenschappen van de TU Delft. Toch besloot ik na bijna een vol studiejaar te stoppen omdat ik het toch niet leuk genoeg vond. Toen ik me wilde aanmelden voor Urban Studies in Den Haag, waren mijn ouders in eerste instantie een beetje sceptisch. Het studieprogramma was nog nieuw en ze gingen ervan uit dat Aardwetenschappen een goede toekomst garandeerde, terwijl Urban Studies minder lucratief zou zijn. Gelukkig gingen ze uiteindelijk mee in mijn keuze omdat ik als jongvolwassene best eigen beslissingen kan maken. Als ik erop terugkijk, ben ik heel blij dat ik deze overstap heb gemaakt.'

Acting like strangers

Urban life is een heel actueel onderwerp; steden worden met de dag groter en groter. Urban Studies gaat over steden, mensen en eigenlijk alles dat te maken heeft met ons en ons dagelijks leven. Sociale interacties tussen mensen en in onze samenleving hebben mijn grootste interesse. Ik heb het gevoel dat er veel dingen ''verkeerd'' zijn in onze huidige samenleving. Mensen hebben de neiging zich ''normaal'' te gedragen, om langs elkaar heen te bewegen en geen interactie met elkaar te hebben om zo in de huidige samenleving te passen. In plaats daarvan zouden we ons wat meer open moeten stellen voor vreemden, door bijvoorbeeld af en toe eens te glimlachen naar iemand op straat en door meer positieve energie uit te stralen. Ik denk dat de meeste mensen dit vermijden, omdat ze dan iets zouden moeten doen wat ze normaal niet doen; we worden angstig en snel ongemakkelijk. Maar zo zou het niet moeten zijn. Ik zie mezelf als een vriendelijk persoon en probeer ik altijd sociale grenzen tussen mensen te verleggen. Zodra mensen zich niet meer als vreemden gedragen, zou het volgens mij veel gemakkelijker zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en om je weg te vinden in een nieuwe omgeving. Als ik er ooit een boek over zou kunnen schrijven, zou ik het 'Act like a stranger' noemen. Het zou gaan over het hoe en waarom mensen zich als vreemden tegenover elkaar gedragen en hoe we dat kunnen veranderen. Want, ik denk dat de kleinste dingen - waarvan we nooit echt wisten - de grootste verschillen kunnen maken. Je moet er alleen wel vanaf weten.'

Wat ik leuk vind om te doen in mijn vrije tijd

'Ik dans in mijn vrije tijd: ik houd van hip-hop, R&B en andere vormen van urban dance. Dansen is één van mijn hobby's en ik ben van plan om me dit jaar nog aan te melden bij een dansschool. Op mijn Instagram plaats ik video's waarin ik dans, om het zo met anderen te kunnen delen (@erik.kofi). Verder vind ik het leuk om af en toe wat met mijn studiegenoten te doen. Urban Studies is relatief klein dus je leert de mensen om je heen snel kennen omdat je ze bijna elke dag ziet. De studie is erg multicultureel, veel van de studenten wonen in of komen van verschillende plekken en hebben uiteenlopende etniciteiten en nationaliteiten. Je zou kunnen zeggen dat we een interessante mix van verschillende mensen vormen.' 

Wanneer ik mezelf een echte urbanist mag noemen...

'Op een dag wil ik teruggaan naar Ghana en met mijn opgedane kennis zorgen voor een positieve impact. Ik wil de Ghanese bevolking helpen met hun urban planning. Het voornaamste doel van de mensen in Ghana is om een eigen huis te bouwen. Het probleem is echter dat ze deze huizen ook gewoon overal bouwen en ze deze - omdat ze niet genoeg geld meer hebben -  onaf achterlaten. Zonder dat ze dat weten, beïnvloedt dit de hele buurt en de toekomst ervan: als je niet nadenkt over de inrichting van een specifieke plek, komen er bepaalde zaken aan het licht waar je vooraf niet op rekende. Wat als er bijvoorbeeld een plek is ontstaan met veel woningen terwijl er daar eigenlijk helemaal geen geschikte faciliteiten voorhanden zijn? Dat maakt het voor mensen moeilijk om daar te leven. Veel van mijn familie woont nog in Ghana, dus dit zou een project zijn dat dichtbij mijn hart ligt. Ik probeer altijd na te streven wat ik wil en doe wat ik zeg dat ik ga doen, dus ik hoop dat dit idee ooit een realiteit wordt.' 

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Lieselotte van de Ven
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.