Universiteit Leiden

nl en

Van stickers tot ruimtevaartonderdelen: studenten ontdekken de diversiteit van het Bio Science Park

Op vrijdag 30 november 2018 maakten ruim 70 studenten kennis met het grote scala aan bedrijven dat het Leiden Bio Science Park te bieden heeft. Naast de bedrijven met opvallende gevelnamen langs de fietsroute naar de faculteit – CHDR - BaseClear - Astellas – , blijkt er veel meer te ontdekken! De vierde editie van de Bio Science Park Excursie, georganiseerd door Stichting Bètabanenmarkt, was weer een succes.

Kleine bedrijfjes

In de gebouwen van het Biopartner Center op het Leiden Bio Science Park wemelt het van de start-ups en bedrijfjes. Om de studenten mee te geven wat werken bij een klein bedrijf inhoudt, vertelden in het ochtendprogramma verschillende alumni over hun bedrijf en hoe het is om te werken. Natuurkundige Gertjan van Baarle was één van die alumni. Na zijn studie en promotie richtte hij de spin-off Leiden Probe Microscopy op tijdens zijn werk als post-doc. Nu, ruim 10 jaar later, bestaat zijn bedrijf nog steeds en is hij CEO van 10 medewerkers. Hij vertelde de studenten over het verschil dat hij ondervond tussen onderzoek doen voor de universiteit en het bedrijfsleven: Bij onderzoek kan je je eigen lijn in een onderzoek volgen. Wanneer je voor klanten werkt, heb je die vrijheid niet, aldus Van Baarle. ‘Je moet je houden aan de eisen van de klant, maar je krijgt er veel meer vrijheid voor terug.’

Voorbereiden, netwerken en follow-up

Voor de lunch gaven loopbaanadviseurs Tanja Bos en Ilse Huijskens een crash-course Effective networking. Waarom deden de studenten mee met deze excursie op het Bio Science Park? Wat wilden ze bereiken? Om dat helder te krijgen, moesten de studenten zich eerst in tweetallen aan elkaar voorstellen en vertellen waarom ze hier zijn. Deze introductie konden ze later op de dag goed gebruiken bij de bedrijfsbezoeken en de netwerkborrel. ‘Na de introductie en het stellen van een vraag gaat het gesprek meestal vanzelf’, vertelt Bos. Belangrijk is om na het netwerkgesprek een follow-up te doen. Dit kan bijvoorbeeld via Linkedin: ‘Als je een connectie maakt met degene met wie je gesproken hebt, is er weer een momentje dat diegene jou herinnert.’

Crash-course Effective networking

Etiketten

Ook dit jaar konden de studenten kiezen uit drie middagtracks voor de bedrijfsbezoeken. Een nieuw bedrijf op de lijst was Avery Dennison: de gigant achter menig etiket en plakfolie met 30.000 medewerkers in 50 landen. Tijdens het bezoek liet Btissame Zaouit, deelneemster van het Graduate programme bij Avery Dennison, zien welke materialen het bedrijf levert: etiketten voor douche- en badproducten, autowraps, folie voor medicijnstrips en meer. Hierna werden de studenten meegenomen naar de labs, waar de producten uitgebreid getest worden op onder meer plakkracht en samenstelling. Met het oog op al deze producten vraagt een van de studenten naar de duurzaamheid van Avery Dennison. ‘Het is geen duurzame industrie’, luidt het eerlijke antwoord, ‘maar we kijken wel naar vermindering van materiaalgebruik en recycling. Ook hebben we elk jaar ‘Sustainable September’ waarin werknemers duurzame ideeën voor binnen het kantoor aandragen.’

Zonnepanelen voor in de ruimte

Een vreemde eend in de bijt in het Bio Science Park is Airbus Defence and Space Netherlands, het grootste bedrijf voor ruimtevaart in Nederland. Oud-Delftenaar Daniel Hendrix legt de studenten enthousiast uit wat het bedrijf doet en wijst ter illustratie naar het hoogwaardige zonnepaneel dat aan de muur hangt. ‘Er is nog nooit iets van ons in de ruimte kapot gegaan’, vertelt Hendrix trots. Bij Airbus werken niet alleen maar afgestudeerden in de lucht- en ruimtevaarttechniek. Ook wiskundigen en natuurkundigen zijn hard nodig om producten van hoge kwaliteit af te leveren voor in de ruimte. Hoe je binnenkomt bij Airbus? De grootste tip is om stage te lopen, want bij sollicitaties hebben oud-stagiairs een streepje voor.

Netwerkborrel

Netwerken geblazen

Na de bezoeken aan de bedrijven kwamen de studenten weer samen in Biopartner 1, waar ze hun opgedane netwerkvaardigheden in de praktijk konden brengen bij de netwerkborrel. Niet alleen de rondleiders van de bedrijfsbezoeken waren aanwezig, ook andere mensen die werkzaam zijn op het Bio Science Park kwamen met de studenten praten. De diversiteit van de bedrijven die zo dicht bij de beta-faculteit gevestigd zijn, is met deze dag voor de studenten heel duidelijk geworden. LST-masterstudent Mees Fox: ‘Ik realiseer me nu dat er op het Bio Science Park nog heel veel meer zit dan ik dacht.’

Bestuur van de Stichting Betabanenmarkt
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.