Universiteit Leiden

nl en

Karin van der Zeeuw: ‘Ik vind onze faculteit heel divers, uniek en open’

Ik ben Karin van der Zeeuw, 56 jaar en ik werk al 39 jaar in diverse functies bij de faculteit Geesteswetenschappen. Naast een fulltime baan als hoofd Onderwijsondersteuning en onderwijslogistiek ben ik ook mantelzorger voor mijn schoonmoeder van 87 en mijn zus van 76, die op een dijkje in Zeeland woont.

Twee dagen voor een kleuterklas

‘Voor mijn schoonmoeder verzorg ik haar administratie en ben ik contactpersoon voor diverse instanties. Verder zorg ik ervoor dat ze iedere dag een verse maaltijd heeft. Het koken is geen straf, want ik vind dat erg leuk. Met mijn zus heb ik dagelijks telefonisch contact; ik help haar met allerlei dingen. Ze heeft lang in Duitsland gewoond en ze is net weduwe geworden dus ze kan wel wat hulp gebruiken. Zorgen zit in mijn bloed, dat was vroeger al zo. Na de HAVO ben ik naar de PABO gegaan omdat ik lerares wilde worden, na een paar maanden had ik het wel gezien. Mijn eerste stage was bij een kleuterklas. Na twee dagen wist ik: dit is niets voor mij.’

Aan de slag bij Engels

‘Na die paar maanden PABO ben ik in 1979 aan de slag gegaan bij het secretariaat van de opleiding Engels, het equivalent van de huidige onderwijsadministratie. Mijn ouders werkten beiden in een koffiekamer, mijn moeder bij de opleiding Nederlands en mijn vader bij de opleidingen Duits/Frans. Toen ik reageerde op de vacature in de krant heb ik ze dat niet verteld. Ze wilden namelijk liever dat ik de PABO af zou maken. Dus het was wel heel grappig dat de administrateur van Engels aan mijn vader vroeg of hij aan mij wilde vertellen dat ik de baan had. Hij wist van niets. Ik heb toen moeten beloven dat ik mijn VWO diploma zou halen en dat heb ik gedaan, naast mijn werk.  Ik heb daarna allerlei cursussen en trainingen gedaan, en de opleidingen management en fiscale economie. Vervolgens werd ik chef de bureau bij Engels en daarna studiecoördinator. In 2010 ben ik parttime aan de slag gegaan als adjunct hoofd OSZ en sinds mei 2017 ben ik hoofd Onderwijsondersteuning en Onderwijslogistiek.’

Studenten staan centraal

‘Ik vind de onderwijswereld nog steeds heel boeiend, omdat er altijd wat gebeurt. Misschien komt dat ook wel omdat ik onze faculteit heel divers, uniek en open vind. Je kunt zeggen wat je denkt, al  moet je het wel nuanceren, want er wordt over alles gediscussieerd  binnen Geesteswetenschappen. Zoveel verschillende mensen en zoveel meningen, dat zorgt voor een bijzondere dynamiek.  In de loop van de tijd ben ik steeds meer projecten gaan doen. Nu werk ik mee aan het programma harmonisatie onderwijslogistiek processen op Universiteit breed niveau. In dit programma streven we ernaar de onderwijslogistiek te benaderen vanuit de student. Alle ondersteuning moet zo soepel mogelijk verlopen. Daarom betrekken we studenten zoveel mogelijk bij alle projecten en luisteren we naar hun opmerkingen. Het is tweerichtingsverkeer.’

Voetbalfanaat

‘Tot twee jaar geleden was ik teammanager van het eerste en tweede voetbalelftal van UVS. Dat heb ik 28 jaar gedaan.  UVS speelde ooit op het hoogste amateurniveau. Ik heb ook jarenlang in het de portefeuille technische zaken beheerd. Ik kan zelf echt niet voetballen, maar ik kan nu wel zeggen dat ik veel van voetbal weet. Van elke trainer leer je: ik weet hoe je moet coachen, wat looplijnen zijn en hoe de fysieke krachten van voetballers gebruikt kunnen worden. Ik hield me ook bezig met het aanstellen van trainers en ik deed live verslag van de wedstrijd op Unity FM.  Op vrijdagavond kookte ik voor de hele selectie, voor ongeveer 30 man en met kerstmis bereidden we een vijfgangen diner voor het team, begeleiders, sponsoren en alle aanhang, dat waren bijna honderd mensen. Dat vond ik fantastisch om te doen.’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Femke Wouters
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.