Universiteit Leiden

nl en

J.F.V. Grotius steunt theatervoorstelling Kinderen van Aleppo

Op dit moment volgen zo'n 700 gevluchte Syrische studenten een opleiding aan een universiteit of hogeschool in Nederland. De Syrische theatermaker George Tobal vraagt met zijn voorstelling 'Kinderen van Aleppo' aandacht voor de moed en het doorzettingsvermogen van deze studenten. De voorstelling kwam tot stand met medewerking van de stichting voor vluchteling-studenten UAF, Studium Generale en de Leidse Juridische Faculteitsvereniging Grotius.

Tobal vluchtte zelf uit Syri├ź en wachtte elf jaar op een verblijfsvergunning. Via het UAF kreeg hij de kans om in Nederland theatervoorstellingen te maken. 'Het was best eng om ineens mee te draaien in de maatschappij als je dat heel lang niet hebt gedaan', zegt Tobal. 'Ik had iemand nodig die me kon steunen op mijn meest kwetsbare momenten. Het UAF was mijn vangnet in die tijd.'

Het UAF benaderde J.F.V. Grotius voor een samenwerking, vertelt praeses Fabian Snijders. 'Het was al vrij snel duidelijk dat wij gebaat waren een rol te spelen in het organisereren van dit evenement, daar de besproken onderwerpen van deze voorstelling legio raakvlakken hebben met de studie rechten.' Het feit dat de voorstelling uitgerekend op 10 december Leiden aandoet, op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, speelde ook mee. 'Als juridische faculteitsvereniging van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is het passend iets te organiseren voor die dag.'

De betrokkenheid van J.F.V. Grotius bestaat vooral uit promotie, zegt Snijders. 'Als grootste juridische faculteitsvereniging van Nederland kunnen wij veel mensen bereiken en hen overhalen naar de voorstelling te komen.' De vereniging organiseerde in het verleden verscheidene maatschappelijke evenementen, maar nooit eerder een theatervoorstelling. 'Voor zover ik weet is dit de eerste keer. Wij zijn in ieder geval erg enthouisiast!'

De voorstelling Kinderen van Aleppo is op maandag 10 december om 19.30 uur te zien in Theater Ins Blau, Haagweg 6 te Leiden. De toegang bedraagt voor studenten 5 euro en de opbrengst gaat naar het UAF.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.