Universiteit Leiden

nl en

Board the Blockchain Train!

Als het over nieuwe technologieën gaat, wordt blockchain al snel genoemd. In de Honours Class 'Board the Blockchain Train!' leren de studenten welke invloed de technologie gaat hebben, bijvoorbeeld op banktransacties en de taxatie van huizen.

‘Wie denkt dat zijn of haar beroep de komende tijd flink zal veranderen door technologie?’, vraagt advocate en gastspreker Katja van Kranenburg. Alle handen van de studenten van de Honours Class Board the Blockchain Train! schieten de lucht in. Van Kranenburg durft daaropvolgend zelfs te betogen dat makelaars en notarissen overbodig zullen worden in de toekomst. Het werk van advocaten is al sterk aan het veranderen, ziet Van Kranenburg; allemaal door Blockchain.

'Op ontploffen'

Blockchain is een database waarin iedereen mag lezen en schrijven, maar waarbij je nooit hoeft te twijfelen of er met de inhoud gesjoemeld is. En dat zonder dat een centrale partij de handelingen controleert. Dat laatste maakt de Blockchain zo bijzonder. Zoals een bank nu alle financiele transacties controleert, wordt die centrale partij in een Blockchain vervangen door technologie.

‘Wie het beter kan uitleggen dan dit, krijgt van mij direct een baan’, belooft gastspreker Oliver Rikken tijdens zijn college. Volgens de directeur van het Blockchain consultancy bureau AXVECO staat de Blockchain-business namelijk ‘op ontploffen’ en zijn er steeds meer specialisten nodig. ‘Deze technologie gaat een enorm grote impact hebben op onze levens!’

Smart contracts en digitale ID’s

Ook advocate Van Kranenburg is overtuigd van de revolutionaire veranderingen die Blockchain met zich mee zal brengen. Op basis van smart contracts, technologische contracten die draaien op een Blockchain, zullen binnenkort huizen worden getaxeerd en zelfs hypotheken worden afgesloten. Ook hier zal de controlerende partij worden vervangen door Blockchain. ‘Taxateurs en bankiers zijn dan overbodig. Daarom is het belangrijk dat veel meer mensen zich verdiepen in de technologie en dit verwerken in hun werkzaamheden.’

Van Kranenburg spreekt daarnaast over het digitale ID dat met een Blockchain kan worden gemaakt. Deze ID draag je altijd bij je op je smartphone en kan alleen worden ontgrendeld door gezichtsherkenning. Daardoor kan alleen de rechtmatige eigenaar bij je persoonlijke gegevens. Als je je in een supermarkt moet legitimeren, kun je vervolgens zelf kiezen welke gegevens je laat zien. Op het digitale ID kan je namelijk aanvinken dat de caissière alleen ziet dat je ouder dan 18 jaar bent. Je naam of je geboortedatum wordt dan niet onthuld.

Nachtwerk

De Honours Class is erg populair en zat snel vol. Tycho de Graaf, universitair docent en - samen met Serge Gijrath (Bijzonder Hoogleraar Telecommunicatierecht) - oprichter van de cursus, vertelt: ‘De studenten zijn erg gemotiveerd en geïnteresseerd in alle ins en outs van deze nieuwe technologische ontwikkeling.’ Die motivatie en de interesse is goed zichtbaar tijdens de verhalen van Rikken en Van Kranenburg. Het college moet afgekapt worden omwille van de tijd, maar als alle vragen hadden mogen worden gesteld, was het zeker nachtwerk geworden.

(Tekst: Lotte Middendorp)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.