Universiteit Leiden

nl en
Beeld: Fred Ernst

Pepijn Reeser: ‘Als ik iets niet ben, is het dogmatisch’

Ik ben Pepijn Reeser, 34 jaar en ik ben in 2008 afgestudeerd als historicus. Sinds een jaar of tien werk ik in de museumwereld, vooral als zzp’er. Mijn belangrijkste project, waar ik sinds 2016 bij betrokken ben, is het Taalmuseum. De Universiteit Leiden is één van onze founding partners.

Wat wilde je vroeger worden?

‘Eigenlijk weet ik nog steeds niet zo goed wat ik nú precies ben. Dat geldt misschien voor alle geesteswetenschappers wel een beetje. Je bént niet echt iets, maar kijkt op een bepaalde manier naar de wereld, wilt weten hoe taal en cultuur werken. Die interesse had ik als kind al. Ik bladerde voor mijn plezier door encyclopedieën; dat vond ik heel fascinerend. Ik denk dat ik een vak heb gekozen waarin nieuwsgierigheid leidend is. Dat is wat ik vroeger ook al wilde.’

Wat weten we nog niet van of over je?

‘Er zijn denk ik nog wel wat mensen binnen de faculteit die zelfs niet van mijn bestaan afweten. Ik loop immers niet dagelijks op de faculteit rond en het Taalmuseum is een relatief jong initiatief. Dat leek me ook een goede reden om mee te doen met deze serie, want ik vind het belangrijk dat wetenschappers ons goed weten te vinden. Zij worden steeds meer gevraagd hun kennis ook beschikbaar te stellen voor een niet-academisch publiek. Terecht, denk ik; die kennis is belangrijk om te begrijpen wie we zijn en waar we vandaan komen. Maar wetenschappers zijn getraind in onderzoek en onderwijs, niet in het verleiden van een breed publiek. Het Taalmuseum heeft die expertise wel.’

Wat vind je het leukste aan je werk?

‘Het geeft mij echt een kick als we goede, creatieve oplossingen vinden en een onderwerp zo weten te visualiseren dat een algemeen publiek nieuwsgierig wordt. De inhoud van de taal- en geesteswetenschappen is vaak niet tastbaar maar abstract of conceptueel, het gaat om ideeën, theorieën of ongeschreven regels. Die zijn moeilijk te verbeelden. Wij hebben geen spannende plaatjes van het heelal en als er materieel erfgoed beschikbaar is, dan heeft dat vaak veel uitleg nodig en is het zelden in een oogopslag betoverend. In een wereld waarin alles fancy is vormgegeven en visueel spektakel alomtegenwoordig is, ligt daar een behoorlijke opgave. We visualiseren overigens lang niet altijd door middel van tentoonstellingen. De kracht van de activiteiten die we rond gebarentalen organiseerden, was dat we geïnteresseerden uit heel Nederland in Leiden samen brachten. Een ander leuk product was dat we de resultaten van onze zoektocht naar het ‘onofficiële’ taalgebruik van Leidenaren bundelden in een kwartetspel.’

Wat doe je graag in je vrije tijd?

‘Om af en toe naar buiten te gaan vind ik fijn, dat is hoe ik tot rust kom; fietsen of de bergen in. Ik merk namelijk dat mijn werkzaamheden, hoe afwisselend ook, vaak achter de computer plaatsvinden. Ook werk ik in een veld waarin privé en werk snel in elkaar overlopen, zeker als je freelancer bent. Dus als ik in mijn vrije tijd naar een museum of bioscoop ga dan denk ik toch al snel, goh, wat kan ik hiermee, welke keuzes zijn hier gemaakt, hoe zou ik het zelf hebben gedaan? Een jaar of twee  geleden heb ik in de Alpen een paar weken lang een tocht gelopen, dat vond ik heel gaaf. Ik heb plannen om in het voorjaar van 2019 naar de Pyreneeën te gaan. Ik hou wel van inspanning, meer dan een wandeling op de hei bijvoorbeeld. Het moet fysiek uitdagend zijn, je moet jezelf een beetje tegenkomen.’

Als je jezelf in drie woorden zou omschrijven, welke woorden zijn dat dan?

‘Dat is een moeilijke! Creatief, een pietje precies en… ik kan de lol van dingen inzien. Ook al zijn dat geen drie woorden, haha. Ik geloof dat dingen gewoon kúnnen. Als je een goed idee hebt, dan zijn er altijd wel mensen die daar enthousiast van worden en willen helpen. Ik vertrouw erop dat dingen goed komen. Als iets dan anders loopt dan gepland is dat prima, een beetje flexibiliteit vind ik wel prettig - als ik iets niet ben, is het dogmatisch.’

In de serie Humans of Humanities, verschijnt iedere twee weken een portret van een van onze wetenschappers, medewerkers of studenten. Wie zijn zij en wat doen ze? Meer portretten en informatie vind je op deze pagina.

Lieselotte van de Ven 
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.