Universiteit Leiden

nl en

Het plezier van wiskunde: vrijwilligerswerk in Afrika

Deze zomer reisden promovendi Marta Maggioni en Rosa Winter naar Afrika. Niet alleen om van het prachtige continent te genieten, maar ook om scholieren en studenten enthousiast te maken voor wiskunde. Als vrijwilliger begeleidden ze wiskundekampen in Kenia en Ghana. 'Ik vind het belangrijk dat ze het plezier van wiskunde ervaren.'

Klassiek versus creatief

Maggioni en Winter zetten zich in voor SAMI: Supporting African Maths Initiatives, een goed doel dat de toegang tot kwalitatief goed wiskundeonderwijs in Afrika wil verbeteren. SAMI organiseert onder meer wiskunde-zomerkampen in Afrikaanse landen. Tijdens deze kampen leren scholieren een ander soort wiskunde kennen dan hetgeen dat traditioneel op scholen wordt onderwezen. Zo hoopt de organisatie kinderen te inspireren in de toekomst wiskunde te studeren,’ legt Maggioni uit. ‘Ik denk dat het belangrijk is te laten zien dat zowel meisjes als jongens wiskunde kunnen doen en dat wiskunde ook heel leuk kan zijn.’

‘Wat we horen is dat het huidige wiskundeonderwijs heel klassiek is’, voegt Winter toe. ‘De leraar zegt iets en alle leerlingen antwoorden in koor. Er is weinig ruimte voor wiskundig of creatief denken en daarom is wiskunde niet zo leuk als het zou kunnen zijn.’

Perfecte combinatie

De promovendi leerden het project kennen via een vriend die veel over de kampen vertelde. Winter was meteen geïnteresseerd en ging uiteindelijk mee naar een kamp in Ghana. ‘Ik vind lesgeven aan scholieren heel leuk en vind het belangrijk dat scholieren de lol van wiskunde zien. Daarnaast houd ik van Afrika én wiskunde, dus het was de perfecte combinatie!’ Voor Maggioni was het haar tweede kamp met SAMI. Dit jaar ging ze naar Kenia, vorig jaar naar Tanzania. De wiskundige achtergrond van de studenten verschilt behoorlijk vanwege ontwikkelingsverschillen tussen de landen waar ze vandaan komen. Maar in beiden landen waren de mensen heel gastvrij en vriendelijk en de het was een geweldige ervaring!’

Mukimo is een stamppot met aardappel, pompoenbladeren en maïs. Alle gerechten worden vergezeld van ugali: maïsmeelpap.

Alles is anders

Vrijwilligerswerk in Afrika is anders dan lesgeven in Nederland. ‘Alles is anders’ zegt Maggioni. ‘Maar, ik denk dat het gewoon een kwestie is van hoe je het aanpakt. Probeer overal voor open te staan en meegaand te zijn. Je zult daar niet je alledaagse dieet kunnen volgen, maar het eten was erg lekker. Ik at vooral ugali (een soort maïspap), maar mijn lievelingsgerechten waren mukimo en mandasi.’ De taal was geen probleem, volgens Winter. ‘In al deze landen is Engels één van de officiële talen. Op middelbare scholen wordt Engels gesproken. Je kunt dus makkelijk met mensen praten.’ Het viel Winters wel op dat er in Ghana een groot contrast was tussen rijk en arm. ‘Sommige kinderen hadden duidelijk rijke ouders, terwijl andere kinderen niet zo welvarend waren. En het fancy onderzoeksinstituut waar ons kamp gevestigd was, lag naast een klein stadje dat erg arm was. Zulke contrasten zie je niet in Nederland.’

De eindceremonie

Beiden vinden de eindceremonie het beste moment van de week. ‘Soms besluiten de studenten dan een kleine speech te geven, over wat ze hebben geleerd tijdens het kamp en om ons te bedanken,’ vertelt Maggioni. ‘Ik kreeg zelfs tekeningen en kaarten waarop leerlingen schreven: “Deze week was geweldig, dankjewel!”’ ‘Ja, ik denk echt dat hun enthousiasme groeit door al het plezier. En omdat we hen wiskunde leren door middel van puzzelen en spelletjes,’ voegt Winter toe.

Het is niet moeilijk te raden wat zowel Maggioni als Winter antwoordden op de vraag: Volgend jaar weer?’ ‘Ik ben zeker van plan volgend jaar weer te gaan,’ zegt Winter. ‘Ik hoop dat het uitkomt qua tijd.’ ‘Zeker weten!’ antwoord Maggioni net zo enthousiast. ‘Ik kijk nu al uit naar het volgende kamp.

Dank aan het MI

Maggioni zorgde ervoor dat ook de rest van het Mathematisch Instituut (MI) kennis maakte met de kampen. Tijdens het kerstdiner hield Maggioni met hulp van Aad van der Vaart, een inzamelingsactie voor SAMI. Onder collega-wiskundigen haalde ze 1.000 euro op. ‘De directeur van SAMI vertelde me dat deze 1,000 euro is voor de 2018 kampen in Ethiopië, Ghana en deels voor het kamp in Kenia!’

Inzamelingsactie

Veel scholen hebben geen tekstboeken, laat staan computers of een internetverbinding. Daarom zamelt Maggioni tweedehands wiskundeboeken in om naar Afrika te sturen.

Helpen door boeken te doneren? Dit kan door deze in te leveren bij één van de twee dozen die bij het MI geplaatst zijn. Eén bij de receptie van het MI en één in de algemene ruimte, op de tweede verdieping van het MI. Adres: Snellius gebouw (Niels Bohrweg 1)

De boeken mogen van elk niveau zijn (middelbare school en universiteit) en moeten Engelstalig zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.