Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek verzilveren voor de patiënt

Menzo Havenga, CEO van Batavia Biosciences op het Leiden Bio Science Park (LBSP), heeft een stokpaardje: de zogenoemde “Clinical Development Board”. Die moet ervoor zorgen dat onderzoek met hoge impact resulteert in hoogwaardige producten die uiteindelijk bij de patiënt terechtkomen.

Havenga: 'Een Clinical Development Board kun je zien als een club die bestaat uit medewerkers van verschillende bedrijven met verschillende expertises die "bevriend" zijn met de universiteit en vrijblijvend advies uitbrengen. Zij adviseren bijvoorbeeld: wat wordt er aan producten ontwikkeld en zijn er mogelijke partijen geïnteresseerd om dit -na testen op mensen- op de markt te brengen. Is iets produceerbaar tegen redelijke kosten, gebruikt de onderzoeker de juiste grondstoffen om ervoor te zorgen dat je de kliniek in kunt, en hoe ziet het klinische testtraject eruit? De club helpt de onderzoeker en de universiteit dan met het schrijven van een subsidieaanvraag - wat altijd een hoop werk is - om ervoor te zorgen dat de aanvraag een grote kans maakt om gehonoreerd te worden, en dat het fundamentele onderzoek dus daadwerkelijk kans maakt om bij de patiënt terecht te komen. Natuurlijk snijdt het mes aan twee kanten; de bedrijven die in de board zitten willen graag participeren in de subsidieaanvraag en daarmee helpen het aangevraagde project te realiseren.'

Meer producten uit hoogwaardig onderzoek

Batavia Biosciences opereert synergetisch aan de universiteit: de wetenschap verzorgt het fundamentele onderzoek, Batavia helpt dit om te zetten in producten. Havenga: 'Wanneer we op een betere manier subsidieaanvragen schrijven en elkaar hierin versterken, bereiken we uiteindelijk zoveel meer. Het is pijnlijk om te zien dat veel verstrekte subsidies uiteindelijk niet leiden tot een potentiële oplossing voor de patiënt.' Zo komt het volgens Havenga regelmatig voor dat iemand met een verkregen subsidie en prachtig preklinisch onderzoek, onvoldoende middelen weet te verkrijgen voor productontwikkeling. 'Momenteel komen er daardoor uit de fantastische onderzoeken -helaas- nog te weinig producten. Laten we er dus gezamenlijk voor zorgen dat al deze geweldige uitvindingen van Nederlandse bodem zich vertalen in nieuwe life sciences-producten voor de patiënt, en dat onze industrie kan groeien.’

Van paper tot product

Wat nodig is om van paper tot product te komen wordt volgens Havenga vaak zwaar onderschat; de kosten liggen gemiddeld tussen de twee en zes miljoen euro, waarbij een substantieel gedeelte dient te worden gespendeerd aan vrijgave voor het testen van grondstoffen, halffabricaten en het eindproduct. Havenga: 'Gek genoeg schatten subsidieverstrekkers -helaas- die kosten vaak ook niet goed in. Zoals, wanneer de minister publiekelijk bekendmaakt dat er drie miljoen voor onderzoek beschikbaar wordt gesteld, naar bijvoorbeeld weesgeneesmiddelen, en die pot wordt vervolgens verdeeld over acht verschillende projecten. Dan weet je eigenlijk al dat het niks wordt, omdat er om te beginnen onvoldoende overblijft voor de vrijgave van testen. Doodzonde. Nederland hanteert daarmee, zeker in vergelijking met andere landen, de kaasschaafmethode: alles moet verdeeld worden.'

De keten versterken

Niet alleen de samenwerking tussen de universiteit en bedrijven op het  LBSP is volgens Havenga van belang, er moet vanuit het bedrijfsleven ook beter samengewerkt worden met de overheid. Van alle kanten moet de keten versterkt worden. ‘Ik brand ervoor om dit voor elkaar te krijgen en zoveel mogelijk onderzoek te verzilveren, ten dienste van de patiënt.

Batavia Biosciences is een biotechnology bedrijf dat nieuwe technologiëen ontwikkelt om medicijnen sneller en goedkoper op de markt te krijgen. Daarnaast ontwikkelt ze biopharmaceutische productieprocessen voor de pharmaceutische industrie, academische en overheidsinstellingen en liefdadigheidsorganisaties. Met een solide laboratorium infrastructuur, in zowel Nederland (Leiden) als USA (Boston), ondersteunt het bedrijf klanten wereldwijd bij het ontwikkelen en produceren van recombinante eiwitten, monoclonale antilichamen, vaccins en virale vectoren.  

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie