Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe assessor W&N let op mentale gezondheid studenten

Meer aandacht voor internationalisering, diversiteit maar ook de mentale gezondheid van studenten: dat is wat Marleen van Dorst graag ziet veranderen. Per 1 september is zij de nieuwe assessor van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Belangen van de studenten

Marleen van Dorst neemt het stokje over van Bernice Dekker. Als assessor dient zij een jaar lang als student-lid van het faculteitsbestuur. ‘Het is dan ook mijn taak om de belangen van de studenten van de faculteit te behartigen’, vertelt zij. ‘Ik heb voornamelijk contact met de faculteitsraad, de opleidingscommissies en de studieverenigingen. Via hen krijg ik klachten, vragen en opmerkingen binnen. Door contact met deze organen heb ik een zo wijd mogelijk bereik en krijg ik zoveel mogelijk mee over wat er speelt op de faculteit.’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Naar alle partijen luisteren

Via verschillende commissies binnen haar studievereniging Aesculapius en de opleidingscommissie van haar studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen deed Marleen de benodigde ervaring op: Samenwerken, organisatorische ervaring, maar ook hoe de structuur van de universiteit en faculteit in elkaar zit en de gang van zaken omtrent onderwijs. Als studentenbeheerder van haar studentencampus leerde ze verder wat het is om belangen te behartigen. ‘Als studentbeheerder vorm ik de schakel tussen bewoners en de huisvestigingsorganisatie. Ik zie hier dat het belangrijk is naar beide partijen te luisteren om samen uiteindelijk iets te kunnen bereiken. Ik denk dat dat mij ook aankomend jaar goed van pas kan komen.‘

Op de hoogte

Het eerste doel van Marleen is om vooral zoveel mogelijk te leren over de gang van zaken op de faculteit. Nadat ze goed weet wat er allemaal speelt, wil ze haar eigen invulling geven aan haar jaar als assessor. Zo wil ze bijvoorbeeld graag een stap maken in het professionaliseren van de opleidingscommissies. Ze zou graag alle commissies naar eenzelfde niveau willen tillen, onder andere door voor elke commissie een jaarvertegenwoordiging te creëren.

Diversiteit en inclusiviteit

Daarnaast wil ze meer aandacht voor internationalisering. ‘Ik maak studenten er graag bewuster van dat je bijvoorbeeld een minor of een stage kunt doen in het buitenland. Daarnaast wil ik werken aan diversiteit en inclusiviteit, wat belangrijke onderdelen zijn van de internationalisering hier.’ Verder vindt Marleen het belangrijk dat er meer aandacht komt – en blijft –  voor de mentale gezondheid van de studenten. ‘Studenten hebben steeds meer last van stress en ze ervaren veel druk. Ik vind het belangrijk dat we dit probleem erkennen en wil kijken hoe we het kunnen oplossen.’ Hierbij denkt ze bijvoorbeeld aan cursussen timemanagement of meer informatie over studentpsychologen.

Wanneer naar Marleen?

Wanneer kunnen studenten concreet bij Marleen terecht? ‘Wanneer ze aandachtspunten signaleren die mogelijk relevant zijn voor de gehele faculteit. De faculteitsraad is echter de vertegenwoordiger van de studenten van de faculteit, dus ik kan het ook aanbevelen om met hun contact op te nemen. Aandachtspunten betreffend opleidingszaken kunnen vaak efficiënter worden belegd bij opleidingscommissies en studieverenigingen.’

Contact

Contact opnemen met de nieuwe assessor? Dat kan via de mail of door even langs te gaan (Einsteinweg 55, kamernummer BS.003). Marleen: ‘Ik hoop zoveel mogelijk studenten te zien bij studieverenigingen of facultaire activiteiten. Maar als mensen mij tegen komen in de supermarkt, vind ik het natuurlijk ook heel leuk om te kletsen!’

Naam: Marleen van Dorst

Leeftijd: 21 jaar

Komt uit: Oudewater

Woont in: Leiden

Hobby’s: muziek, eten of een drankje doen met vriendinnen

Opleiding: Bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen afgerond, momenteel Master Moleculair Genetics & Biotechnology

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.