Universiteit Leiden

nl en

In Memoriam Prof. Dr. J.F. Borghouts

Prof. dr. Joris F. Borghouts (1939-2018) was Hoogleraar in de Egyptologie in Leiden en een specialist in de oud-Egyptische grammatica en magie.

Hij werd geboren in Ginneken (thans een wijk van Breda) op 17 juni 1939. Hij studeerde Egyptische taal- en letterkunde in Leiden en promoveerde in 1971 op het proefschrift The magical texts of Papyrus Leiden I 348. Van 1969 tot 1976 was hij voltijds wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam, waarna hij terugkeerde naar Leiden als wetenschappelijk medewerker. In 1985 werd hij benoemd tot Hoogleraar in de Egyptologie, een functie die hij tot zijn emeritaat in 2004 heeft bekleed. In 1999 werd hij gekozen tot lid van de KNAW, en na zijn emeritaat werd hij tevens gastmedewerker/research fellow bij het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (Leiden), waar hij een werkkamer had en ook een bureau in de bibliotheek.

Na zijn emeritaat werkte hij verder met zijn promovendi en tot kort voor zijn dood bleef hij dagelijks werken aan zijn onderzoek. Zijn brede belezenheid in de Egyptische teksten was ongeƫvenaard, inclusief de late vormen van het Oudegyptisch: Demotisch en Koptisch. Tot zijn belangrijkste publicaties behoren zijn bloemlezing Ancient Egyptian Magical Texts, Leiden 1978, en zijn Middelegyptische grammatica in twee delen, Egyptian: An Introduction to the Writing and Language of the Middle Kingdom, Leiden en Leuven 2010, naast een aantal belangrijke artikelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.