Universiteit Leiden

nl en
NASA

Harold Linnartz bij BNR Nieuwsradio over het bouwen van moleculen in de ruimte

Moleculen zijn de bouwstenen van het leven. Ze ontstaan door chemische reacties die plaatsvinden als atomen met elkaar botsen. In het ijle heelal zijn deze botsingen zeldzaam en de omstandigheden extreem. Toch zijn ook hier complexe moleculen te vinden en gebeuren er dus chemische reacties. Hoogleraar Laboratoriumastrofysica, Harold Linnartz, vertelt in de uitzending bij BNR over zijn onderzoek naar de chemische reacties die ten grondslag liggen aan de complexe moleculen in de ruimte.

In een laboratorium met unieke machines bootst het team van Linnartz de extreme condities van het heelal na, zoals lage temperaturen en de aanwezigheid van straling. Onder deze omstandigheden onderzoeken zij hoe in de ijslaagjes op kleine stofdeeltjes, simpele moleculen reageren en bewegen tot steeds grotere moleculen. Deze moleculen, zoals water, suikers en vetten, zijn van belang voor het ontstaan van leven: het zijn de bouwstenen van de benodigde moleculen.

Het is lastig om te zeggen of de aanwezigheid van deze bouwstenen ook werkelijk tot buitenaards leven leidt. ‘Je moet het zien als een grote doos lego', legt Linnartz uit. 'Als je er een grote doos met legosteentejs pakt en die flink rammelt, komt daar echt niet zomaar een mooi kasteel uit.  En dat is hetzelfde met die bouwstenen; als je die flink gaat rammelen dan zal daar niet meteen leven uit voortkomen, maar je hebt ze wel nodig om die stap te kunnen maken.’

Door de resultaten van de experimenten in modellen te stoppen, kunnen de onderzoekers voorspellingen maken en deze vergelijken met astronomische waarnemingen. Luister de hele podcast voor meer over dit bijzondere laboratorium en de eerste grote resultaten.

Beluister hier de podcast (5 min.)

BNR - Wetenschap vandaag: Een teken van leven uit de ruimte.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.