Universiteit Leiden

nl en

Zeventienjarige Matthijs wint zilver op Internationale Wiskunde Olympiade

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Cluj-Napoca in Roemenië heeft de zeventienjarige Matthijs van der Poel uit IJsselstein een zilveren medaille behaald. Hij loste vier van de zes opgaven perfect op. Ook de vijf andere leerlingen uit het Nederlandse team vielen in de prijzen.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 7 tot 14 juli plaats in Cluj-Napoca in Roemenië. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voorgelegd, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

  • 28 punten – ZILVER: Matthijs van der Poel (17 jaar, IJsselstein, 5 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)
  • 22 punten – BRONS: Nils van de Berg (18 jaar, Oosterhout (NB), 6 vwo, Sint-Oelbertgymnasium Oosterhout NB)
  • 22 punten – BRONS: Jippe Hoogeveen (15 jaar, Odijk, 4 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • 20 punten – BRONS: Jovan Gerbscheid (15 jaar, Amsterdam, 4 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
  • 18 punten – BRONS: Thomas Chen (17 jaar, Den Haag, 6 vwo, Gymnasium Haganum Den Haag)
  • 13 punten – Eervolle vermelding:  Szabi Buzogany (18 jaar, Amersfoort, 5 vwo, Corderius College Amersfoort)

Matthijs van der Poel: ‘Het waren erg leuke opgaven om aan te werken en ook de rest van het programma was superleuk. Het is heel bijzonder om aan zo’n internationale wedstrijd deel te nemen en ik ben blij met het resultaat.’

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan maximaal de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 594 deelnemers kregen de beste 48 een gouden medaille, de 98 besten daarna een zilveren en de volgende 143 deelnemers een bronzen medaille. In het landenklassement eindigde Nederland samen met Mexico op de 36eplaats van de 107 landen. Het team van de Verenigde Staten behaalde de meeste punten, gevolgd door Rusland en China.  

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden, ISW Hoogeland Naaldwijk), Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Utrecht) en Jetze Zoethout (Universiteit Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN-AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, HP, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Landgoed De Rosep.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.