Universiteit Leiden

nl en

The Humanities Buddy Programme: een absolute aanrader

Elk semester starten veel internationale studenten met een master aan de Faculteit Geesteswetenschappen. Zo ook Ronghu Zu (29, China), Yucheng Lu (28, China), Mariana Diaz (25, Mexico) en Julia Seidel (27, Duitsland). Julia had al wat ervaring in Nederland, omdat zij haar bachelor volgde op de Campus in Den Haag. Voor de andere drie studenten waren de universiteit, de stad en het land helemaal nieuw toen zij arriveerden in februari. Gelukkig werden zij door het Buddy Programme opgevangen en konden zij terecht bij hun buddy met praktische vragen. “Ik was niet langer verloren in een nieuwe stad”.

Mariana Diaz

Mariana  Diaz

“Naar het buitenland verhuizen en alles achter je laten is een enorme uitdaging, vooral wanneer de cultuur verschillend is en je moet wennen aan de nieuwe omgeving. Het Humanities Buddy Programma biedt de perfecte kans om mensen van de faculteit te ontmoeten.

Samen bezoek je de beste plekken van Leiden en je krijgt de mogelijkheid om in contact te komen met locals of studenten. Ik vond met name de rondleiding op de Sterrewacht leuk, waar een student ons vertelde over deze plek en waar we zelfs de telescoop konden gebruiken. Een andere favoriet was de boottocht door de Leidse grachten, waar ik veel heb geleerd over de stad. De diners bij de studentenverenigingen hebben mijn beeld van het studentenleven in Leiden verbreed.

Ik zou dit programma zeker aanraden, omdat je nieuwe mensen kunt ontmoeten en Leiden beter leert kennen. En de buddy’s zijn er altijd om je te helpen.”

Ronghu Zu

Ronghu Zu

“Door het Buddy Programma voelde ik mijn niet langer verloren in een nieuwe stad, omdat ik wist dat er altijd iemand was waar ik naar toe kon als ik een vraag had. Ik vond alle activiteiten leuk, vooral door de sociale saamhorigheid en de afwisseling in activiteiten. De studenten die deelnemen aan de activiteiten zijn vriendelijk en willen graag met je praten. Hoewel ik geen mensen-mens ben, voelde ik mij erg op mijn plek om gezellig te praten met de andere studenten.

Ik was echt onder de indruk van de studentenverenigingen. De studenten doen meer dan alleen studeren en dat doen ze met veel enthousiasme. Door alle verschillende activiteiten heb ik veel kleine dingen geleerd over de Nederlandse cultuur, waardoor ik het land meer ben gaan waarderen. Hierdoor voel ik mij ook meer betrokken bij Leiden en Nederland.

Ik zou het Buddy Programma zeker aanraden aan studenten die naar Nederland komen, omdat het ze zal helpen om te acclimatiseren in een nieuwe omgeving en is het een goede mogelijkheid om vriendelijke mensen te ontmoeten en de Nederlandse cultuur te leren kennen.” 

Julia Seidel

Julia Seidel

"Ik kende het Buddy Programma en het leek mij een goed startpunt om meer mensen te leren in Leiden toen ik vanuit Den Haag hierheen verhuisde. Gedurende het semester is het vaak hectisch en daardoor moeilijker om mensen buiten mijn eigen studie te ontmoeten; gelukkig lukte dit via het Buddy Programma gemakkelijk.

Voor mij was het een geweldige mogelijkheid om mensen te ontmoeten buiten de universiteit. Mijn favoriete activiteit was het bezoek aan SSR, één van de grote studentenverenigingen van Leiden. De studenten hadden een diner voor ons bereid en daarna kregen we een rondleiding door het gebouw. Het was interessant om te zien hoe een studentenvereniging zichzelf organiseert en hoeveel moeite en creativiteit de studenten in de vereniging stoppen om het draaiende te houden.

Ik zou dit programma aanraden aan iedereen die geïnteresseerd in het studentenleven in Leiden, graag nieuwe mensen wil ontmoeten en lol wil hebben met elkaar.”

yucheng Lu

Yucheng Lu

“Vrienden maken met mensen uit de hele wereld en mijn Engels wil verbeteren waren voor mij de belangrijkste redenen om deel te nemen aan het Buddy Programme.

Ik vond de boottrip het allerleukst, omdat ik kon genieten van de schoonheid van Leiden vanaf het water. De uitleg van de lange en interessante geschiedenis van Leiden door de gids was fantastisch. Hierdoor ben ik nog meer geïnteresseerd in deze kleine stad. Ik zou dit programma zeker aanraden aan mijn vrienden. Het is een fantastisch programma met mensen van verschillende culturen. 

Ik waardeer die diversiteit enorm. Ik kijk er naar uit om nog meer studenten te ontmoeten en meer van elkaar te leren.”

Wat is het Buddy-programma?

In 2016 heeft de Faculteit Geesteswetenschappen een Buddy-programma opgezet voor masterstudenten om ze snel te helpen integreren in de universiteit en het Leidse studentenleven. Twee keer per jaar worden buitenlandse studenten die nieuw zijn in Leiden of Den Haag gekoppeld aan een Nederlandse student of aan een ervaren buitenlandse student: de persoon bij wie ze terecht kunnen voor hulp bij vragen die zich kunnen voordoen bij een student die tijdelijk in Leiden woont.

De studenten ontmoeten elkaar, afhankelijk van hun rooster in kleine groepen. Voor alle deelnemers aan het programma worden regelmatig sociale en culturele activiteiten georganiseerd. Afgelopen semester konden de studenten naar het Rijksmuseum, de Sterrewacht, of ze konden een boottocht maken door de Leidse grachten. Verder bezochten ze studentenverenigingen Catena, SSR en Augustinus, waar ze konden aansluiten voor een diner en meer te weten kwamen over het Leidse studentenleven. Ook hadden studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een zwemtraining en een yogaworkshop. Het afsluitende evenement van dit semester was een BBQ in samenwerking met de Science Buddy Programme

Hoe kun je meedoen met het Buddy-programma?

Wil je graag wat hulp bij je overstap naar Leiden? Een buddy hebben is een leuke manier om je thuis te gaan voelen. Je krijgt informatie over de universiteit, het studentenleven en de Nederlandse samenleving. Geef je hier, voor 31 augustus 2018, op voor een buddy.

Hoe word ik een buddy?

De Faculteit Geesteswetenschappen is op zoek naar masterstudenten die willen meedoen met het Buddy-programma voor het voorjaarssemester. Als Buddy ben je verantwoordelijk voor maximaal vijf nieuwe masterstudenten. Je helpt ze zich zo comfortabel mogelijk te settelen in Leiden (of Den Haag). Interesse? Meld je dan voor 31 augustus 2018 aan.

Voor vragen kun je contact opnemen met de coördinator van het Buddy Programme: buddyprogramme@hum.leidenuniv.nl  

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.