Universiteit Leiden

nl en

Horloge ter ere van Oude Sterrewacht

Leidenaar Iben van Paridon bracht begin dit jaar een nieuw 'collectors item' op de markt: een Leids sterrenkundehorloge. Voor het eerste horloge van zijn nieuwe bedrijf Stadshorloges liet hij zich inspireren door de Oude Sterrewacht. Naast de Leidse sleutels staat ook "De Oude Sterrewacht, 1633" op de wijzerplaat vermeld.

Van Paridon woont vlakbij de Oude Sterrewacht en kwam op het idee om een horloge te ontwerpen ter ere van dit imposante gebouw. "Ik vind de historie die we in Leiden hebben, zoals de historie van de Oude Sterrewacht, nog veel te weinig zichtbaar", vertelt Van Paridon. Ook wetenschappers die ooit in Leiden belangrijke ontdekkingen hebben gedaan zoals Jan Hendrik Oort en Albert Einstein mogen meer aandacht krijgen, vindt Van Paridon.

Wetenschap is altijd een passie geweest van Van Paridon. "Internationaal is het heel interessant om te laten zien hoe rijk de wetenschappelijke geschiedenis van Leiden is", aldus Van Paridon. Zijn horloge is daarin een eerste stap. Ook andere belangrijke plekken in Leiden wil hij zo extra bekendheid geven, zoals De Burcht waar hij inmiddels ook een horloge van op de markt heeft gebracht.

Het blauwe glas op het Oude Sterrewacht-horloge is een referentie naar de hemel die wetenschappers al honderden jaren vanuit de Oude Sterrewacht bestuderen. Van Paridon heeft het wat betreft de referenties naar De Oude Sterrewacht hierbij gelaten. "Het moest vooral ook een mooi horloge worden. Met te veel tierlantijntjes zoals sterren op de wijzerplaat, zou het horloge al gauw te kitscherig worden."

Sinds kort heeft Van Paridon twee nieuwe horloges in de verkoop: één gebaseerd op de Leidse Burcht en één voor de Utrechtse Domtoren. Hij is van plan ook nog een dameshorloge geïnspireerd door de Oude Sterrewacht te gaan verkopen, maar met dat ontwerp is hij nog druk in de weer. Een zelfde horloge als het herenhorloge, maar dan smaller, leverde niet het gewenst resultaat. Het dameshorloge gaat er daarom echt anders uitzien dan het herenhorloge.

Inmiddels heeft Stadshorloges al ruim honderd Oude Sterrewacht-horloges verkocht en is de verkoop van de andere horloges ook goed op gang gekomen. Meer informatie over het horloge is te vinden op https://www.stadshorloges.nl/, waar het horloge ook besteld kan worden voor €90.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.