Universiteit Leiden

nl en

Beijing Normal University bezoekt Leiden for Astronomie Summer School

Op 8 juli verwelkomde de Leidse Sterrewacht acht bachelor studenten van de Beijing Normal University voor de BNU Astronomie Summer School. In twee weken tijd volgenden de Summer School-studenten een interactief programma over computationele astrofysica. ‘Het verbaast me hoeveel je kunt leren in twee weken tijd!’

Het programma

Computationele astrofysica is een snel ontwikkelend paradigma binnen de moderne astrofysica. Tijdens de cursus maakten de studenten kennis met een aantal veelgebruikte rekenmethodes om zwaartekrachtdynamiekprocessen te bestuderen. In kleine groepjes werkten ze aan een zelfgekozen onderzoeksproject.

Daarnaast namen ze ook deel aan discussiegroepen over verschillende onderwerpen, lezingen over computationele astrofysica en een excursie naar de LOFAR radiotelescoop en ASTRON: het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Verder was er ook tijd voor sociale evenementen en het verkennen van de oude stad Leiden. Die was vooral erg rustig en stil, vonden de studenten.

Xiaofei ontvangt haar diploma

Interactief

‘Ik heb veel geleerd, vertelt studente Xiaofei. ‘Vooral over het geven van presentaties.  In China krijgen we niet veel mogelijkheden om die vaardigheid te oefenen. De docenten moedigden ons aan om dingen te doen die we moeilijk vonden. Ik was best zenuwachtig voor mijn presentatie, maar de leraren spoorden me aan om te oefenen en verbeterden mijn fouten. Het was heel nuttig!’ Xiaofei waardeert de Nederlandse leeromgeving en het feit dat de cursus erg interactief was. ‘Het was niet alleen maar luisteren en schrijven, we kregen veel ruimte om te discussiëren en ideeën uit te wisselen, zonder beperkingen. Een master is Leiden is één van haar opties voor de toekomst. ‘Astronomie is heel groot hier in Leiden. Ik zou dat wel willen ervaren en meer van de wereld zien.’

Tian neemt zijn certificaat in ontvangst

Nieuwe vaardigheden

Ook student Tian kijkt tevreden terug op zijn Summer School. ‘Ons project ging er goed. We hadden wat problemen, bijvoorbeeld door de taalbarrière. Maar ik had niet verwacht dat ik aan het eind van de cursus in staat zou zijn om de evolutie van een moleculaire wolk te simuleren. Het is verbazingwekkend wat je in twee weken tijd kunt leren!’ Tian was hiervoor vooral geïnteresseerd in observationele astronomie, en niet in het theoretische en computationele gedeelte. Maar, na de Summer School begrijpt hij het een stuk beter. Of hij in de toekomst nog eens terugkomt naar Leiden? Eerst moet Tian nog twee jaar van zijn bachelor volbrengen. ‘Maar, daarna wil ik misschien wel mijn master in Leiden doen.’

Dit is ook het geval voor Hengrui, die Leiden een mooie en verrassende stad vindt. ‘Ik vind het landschap en de omgeving prachtig.’ Hij heeft veel nieuwe vaardigheden opgedaan. ‘Dit was bijvoorbeeld de eerste keer dat we Linux hebben gebruikt, een krachtig gereedschap in de astrofysica.’ Het beste aan de Summer School? Zijn leraar. ‘Hij was jong en kundig, en ook heel erg aardig en energiek.

Ook Hengrui kreeg aan het eind van de Summer School zijn certificaat
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.