Universiteit Leiden

nl en

Leiden in 2019 centrum internationale kennisuitwisseling Azië

Zo’n 1500 Azië-experts zullen volgend jaar juli naar de Universiteit Leiden komen voor de elfde editie van de International Convention of Asia Scholars (ICAS 11). Met deelnemers uit meer dan 60 landen is deze tweejaarlijkse conventie de grootste ontmoetingsplaats tussen wetenschappers en partijen uit het maatschappelijk middenveld die zich professioneel met Azië bezighouden.

Hiermee keert ICAS terug naar de plek waar het in 1998 allemaal begon: Leiden. Toen werd de conventie voor de eerste keer georganiseerd door het aan de Universiteit Leiden gelieerde International Institute for Asian Studies (IIAS). De daarop volgende conventies waren achtereenvolgens in Berlijn, Singapore, Shanghai, Kuala Lumpur, Daejon, Honolulu, Macau, Adelaide en Chiang Mai.

Voorlopig programma

Het programma voor ICAS 11 wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Universiteit Leiden en de stad Leiden. De Conventie zal hoofdzakelijk plaatsvinden in het Kamerlingh Onnes Gebouw waar de rechtenfaculteit is gevestigd. Hier zullen de meeste van de 300 panels en roundtables worden gehouden, evenals een publiek toegankelijke tentoonstelling en markt waar uitgeverijen en andere organisaties hun diensten en producten kunnen aanbieden. Daarnaast wordt er in samenwerking met diverse Leidse instellingen gewerkt aan een cultureel programma, met onder andere tentoonstellingen op verschillende locaties en een Azië-filmfestival in het Cultureel Ontmoetingshuis Sijthoff-Leiden.

Call for proposals

Paul van der Velde, ICAS-secretaris bij het IIAS: ‘We zijn nog druk bezig om het definitieve programma in elkaar te zetten, want inzendingen voor deelname zijn nog mogelijk tot 10 oktober van dit jaar. We zijn enorm enthousiast dat ICAS weer plaats gaat vinden in Leiden, dat internationaal bekend staat als ware ‘knowledge hub’ op het gebied van Azië. Andersom is dit ook een unieke gelegenheid voor Nederlandse Azië-deskundigen om hun internationale collega’s te ontmoeten en we hopen dan ook op een actieve deelname vanuit Leiden en de rest van Nederland.’

ICAS Book Prize

De deadline van 10 oktober geldt trouwens ook voor het indienen van publicaties voor de ‘ICAS Book Prize’ (IBP). Deze prijs zal tijdens de conventie worden uitgereikt voor de beste publicaties en proefschriften op het gebied van Azië-studies. De IBP, die geldt als de meest prestigieuze prijs op dit gebied, wordt sinds 2015 gesponsord door de Asian Library van de Universiteit Leiden. Inzendingen zijn mogelijk voor publicaties in het Engels, Chinees, Koreaans, Spaans/Portugees, Frans en Duits.

Over het IIAS

Het IIAS is een internationaal onderzoeksinstituut en kennisuitwisselingsplatform voor de Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen. Het bevordert de multidisciplinaire kennisontwikkeling over Azië en initieert programma's waarbij altijd Aziatische en andere internationale partners betrokken zijn. IIAS heeft een eigen fellowship-programma en organiseert conferenties, workshops en rondetafelbijeenkomsten. Op deze manier fungeert het instituut als een wereldwijde mediator die academische, culturele en maatschappelijke instellingen in Azië en andere delen van de wereld bij elkaar brengt.
ICAS 11 vindt plaats in Leiden van 16 tot en met 19 juli 2019.

Meer informatie en ‘Call for proposals’: www.iias.asia/event/icas-11 en www.icas.asia

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.