Universiteit Leiden

nl en

Survival analyse en Escher in Leiden

Vorige week zijn jonge onderzoekers van over de hele wereld naar Leiden gekomen voor de Survival Analysis for Junior Researchers conferentie. Zij werden door niemand minder dan de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, verrast met een rondleiding over Escher's kunstwerken in het stadhuis.

Het hoofddoel van de conferentie was om een platform te creeëren voor jonge onderzoekers in survival analyse. Dit is het vakgebied binnen de statistiek waarbij vragen worden beantwoord als "Hoe lang overleeft een patiënt na het krijgen van een diagnose?". De deelnemers kregen de kans om hun eigen werk te delen door middel van een presentatie, of tijdens de levendige postersessie. 

Daarnaast waren er drie gastsprekers. Tijdens de eerste dag van de conferentie gaf prof. dr. Hein Putter (LUMC) een workshop over multistate modellen. Op de tweede en derde dag werden de deelnemers geïnspireerd door de presentaties van dr. Maja Pohar Perme (Universiteit van Ljubljana) en dr. Birgit Lissenberg-Witte (VUMC) over het gebruik van pseudo-observaties en over methodes voor misclassificatie in interval-gecensureerde data. 

Prijzen

Uit de vele goede presentaties en posters door de deelnemers hebben de gastsprekers en Nan van Geloven (LUMC, redacteur van Statistica Neerlandica) Anne Helby Petersen (Universiteit van Kopenhagen) gekozen voor de prijs voor beste mondelinge presentatie en Maja von Cube (Universiteit van Freiburg) voor de prijs van beste poster presentatie. 

Anne Helby Petersen krijgt de prijs voor beste mondelinge presentatie van jurylid Nan van Geloven.

Escher in het stadhuis

Een hoogtepunt van de conferentie was de receptie in het stadhuis van Leiden, waar de deelnemers door burgemeester Henri Lenferink verwelkomd werden in de Burgerzaal. De burgemeester gaf zelf ook een rondleiding langs de mooie kunstwerken van Escher, welke normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. 

Naast het bezoek aan het stadhuis, hebben organisatoren Sanne Willems (MI), Stéphanie van der Pas (MI and LUMC) en Anja Rüten-Budde (MI) nog meer van Leiden's beste kanten laten zien. Zo kozen zij voor de historische plek Grand Café De Burcht als locatie voor de conferentie en voor restaurant Waag voor het conferentiediner. 

Burgemeester Henri Lenferink laat een van Escher's kunstwerken in het stadhuis zien.

Enthousiaste deelnemers

De organisatie heeft veel enhousiaste reacties gehad van de deelnemers. Sommige van hen hebben zelfs hun enthousiasme gedeeld op Twitter via de hashtag #SAfJR2018:

Stuart Lacy @stulacy 25. Apr.: Very interesting session on causal inference at #SAfJR2018 I've only read about it before and it's useful to see examples on real applications

Alessandro Gasparini‏ @ellessenne 25. Apr.: Fascinating keynote on pseudo-observations by Maja Pohar Perme at #SAfJR2018: simplifying #SurvivalAnalysis by artificially removing censoring!

Carlo‏ @pilmotz 26. Apr.: Day 3 of #SAfJR2018 begins with a interesting keynote by Dr. Birgit Lissenberg-Witte! @UniLeidenNews @DaspoLeiden

Sarwar Islam‏ @SarwarIMozumder 26. Apr.: Big thank you to the #SAfJR2018 organising committee (@stephanievdpas @SanneJWWillems and Anja Ruten-Budde) for hosting such an amazing conference with a brilliant programme. Truly was such an enjoyable experience.. The next one has a tough act to follow for sure! @LUMC_Leiden

Sponsors

Het succes van de conferentie werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor prof. dr. Jacqueline Meulman namens de masteropleiding Statistical Science en de andere sponsors; uitgever Wiley, de Royal Statistical Society (RSS), en de Nederlandse Vereniging voor Statistiek en Operations Research (VVSOR). 

Vorige edities van de SAfJR conferentie werden georganiseerd door de universiteiten van Leicester (2017, 2012), Leeds (2016), Keele (2015), Warwick (2014), en Liverpool (2013). Leiden was de eerste stad buiten het Verenigd Koninkrijk die deze conferentie ontving. Volgend jaar zal de conferentie georganiseerd worden in Denemarken of Duitsland.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie