Universiteit Leiden

nl en

Studenten etaleren intrigerende eigen kunst op expositie Oude UB

Expressieve schilderijen, intrigerende tekeningen en foto’s vol symboliek. Of juist ‘l’art pour l’art’. Leidse studenten tonen na een keuzevak aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten hun werk in een expositie in de Oude UB. Van 1 juni t/m 7 september

Tekening Urla Burgzorg

Een vrouw zit angstig ineengedoken. Op haar rug staat de afdruk van een gigantische poot. Vervagende lijnen rechtsboven suggereren licht. Is er nog een uitweg mogelijk voor deze vrouw? Het is een van de intrigerende werken die te zien is op de expositie. Zo’n 50 Leidse studenten van alle faculteiten volgden dit collegejaar keuzevakken aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. In de collegereeks Practicum Artium kunnen studenten kiezen uit Fotografie, Schilderen, Tekenen en Grafisch Vormgeven (zie kader).

Schilderij Denise Breevaart

Denise Breevaart, student Engels

‘Ik ben nog zoekende naar mijn eigen stijl, maar onbewust heb ik die al wel. Meestal schilder ik vrij traditioneel met soms surrealistische tintjes. Mijn doel is emoties over te brengen. Zoals eenzaamheid in dit schilderij van een man die op de grond zit. De vakken aan de academie verrijken ook mijn studie in Leiden. In de studie leer je academisch te denken en aan de kunstacademie leer je weer vooral out-of-the-box en creatief te denken. Dat vult elkaar goed aan.’

Houtskooltekening Chris van Seters

Chris van Seters, student Nederlandse taal-en letterkunde

‘Vorig jaar volgde ik Grafisch Vormgeven en dit jaar Tekenen. We leren elkaars werk te beoordelen en door de positieve reacties durf ik meer te experimenteren. Ik maak graag portretten zoals deze zwartwittekening in houtskool. In de blik van de persoon probeer ik levenservaring weer te geven. Daarnaast ben ik gefascineerd door zeeleven. Ik teken bijvoorbeeld veel kwallen en octopussen, omdat ze er zo mooi en ‘raar’ uitzien. Volgend jaar ga ik schilderen. Ik heb overwogen om naar de kunstacademie te gaan, maar koos voor de studie Nederlands toen ik deze mogelijkheid ontdekte. Dit is voor mij de perfecte combinatie.’

De studenten richten de expositie in.

Persoonlijke ontwikkeling

De deelnemers van het keuzevak Tekenen raken vertrouwd met allerlei technieken, zoals tekenen met houtskool of aquarelpotloden. Daarnaast oefenen ze diverse genres waaronder portretten en landschappen en ze ontwikkelen een eigen stijl. De KABK is een hbo-opleiding dus de vakken gaan een stuk verder dan alleen technieken aanleren, benadrukt tekendocent Rik Smits die de expositie mede begeleidt. ‘Er is ook veel aandacht voor de theorie, het kunsthistorische kader en bovenal de persoonlijke ontwikkeling. In een jaar tijd maken de studenten, die vooraf hun portfolio moesten laten zien, vaak een grote ontwikkeling door.’

Foto Athéna Vassilopoulos

Het Verborgen Leven

In de cursus Fotografie leren studenten hoe ze een heel persoonlijke draai kunnen geven aan een foto-opdracht, vertelt docent Ilse Leenders. Zo gebruiken de studenten een moodboard om  inspirerende en persoonlijke foto’s te kunnen maken. Ook leren ze een model te regisseren in de studio en op locatie. Leenders traint haar cursisten om op een andere manier naar hun omgeving te kijken. De studenten werken aan een persoonlijk project dat geïnspireerd is op een tekst uit het boek Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben. In deze tentoonstelling toont iedere student één foto uit zijn of haar oeuvre en die aansluit bij het persoonlijke thema van het verborgen leven. 

De Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) verzorgt artistiek onderzoek en onderwijs in de kunsten. ACPA is een onderzoeksinstituut van de Faculteit der Geesteswetenschappen en onderdeel van een samenwerkingsverband tussen de Hogeschool der Kunsten Den Haag en de Universiteit Leiden. Studenten met een talent voor beeldende kunst hebben sinds 2009 de mogelijkheid om aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) een of twee semesters praktische keuzevakken te volgen: Practicum Artium (PA). 

(LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.