Universiteit Leiden

nl en

Dit zijn de gezichten achter de Leidse Museumnacht

Wist u dat de Leidse Museumnacht elk jaar wordt georganiseerd door leden van studentenvereniging Quintus? Op zaterdag 2 juni is het tijd voor de alweer tiende editie. Vijf studenten vertellen waarom je de Nacht niet mag missen.

De veertien commissieleden van de studentenvereniging hebben afgelopen tijd ‘een beetje van hun ziel’ in de Nacht gestoken. Ze zijn verantwoordelijk voor de programmering van de elf deelnemende musea, de communicatie en acquisitie. En ze doen het allemaal naast hun studie.

Iets terugdoen voor Leiden

‘Het is eigenlijk best bijzonder’, vertelt Sterre Rooijakkers (23). ‘In andere steden wordt de Museumnacht door professionals georganiseerd. Dat maakt het extra knap dat wij al tien jaar zo’n groot evenement neerzetten met zo’n klein groepje vrijwilligers. Daar ben ik ontzettend trots op.’

Hajo Vis (21) werd speciaal lid van Quintus omdat de vereniging de Museumnacht organiseert. ‘Quintus is een gezelligheidsvereniging die ook maatschappelijk betrokken is, dat vind ik belangrijk. Op deze manier kan ik iets terugdoen voor de stad.’

Voorproefje voor later

De organisatie van de Museumnacht is bovendien ‘enorm leerzaam’, zegt Roos Daemen (22). ‘Het is echt even iets anders dan een gala of een feest organiseren. Het is maar één nacht, maar er moet zóveel gebeuren. Voor mij is dit een goed voorproefje van wat ik na mijn studie wil gaan doen.’

Na maanden plannen weten de studenten inmiddels als geen ander wat de Museumnacht dit jaar de te bieden heeft. Tijd om hen aan het woord te laten: welke tentoonstellingen, optredens, lezingen en collectiestukken mogen we beslist niet missen?

Sterre Rooijakkers
Sterre Rooijakkers

Sterre Rooijakkers (23), student Kunstgeschiedenis

Programmeur Erfgoed Leiden, Rijksmuseum Boerhaave & Molenmuseum De Valk

Welk museum mogen we niet overslaan?
‘Zonder twijfel Molenmuseum de Valk. Waarom? Omdat de molen nog intact is en als je naar boven klimt, wacht er een geweldige verrassing: het uitzicht over Leiden. Voor mij is dat een klein geluksmomentje. Een aanrader dus voor de Museumnacht, dan zie je alle mooie lichtjes!’

Welk programma-onderdeel raad je ons aan?
‘De Leidse geschiedenis volgens Barry Badpak bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Dat wordt hilarisch. Het optreden van singer-songwriter Dowle bij Molenmuseum de Valk, wordt ook bijzonder. Dowle is nog jong, speelt ontzettend goed en doet dit echt om ons te helpen. We moeten zelf geld voor de Nacht bijeen zien te krijgen en dat is soms best moeilijk. Dankzij mensen als Dowle kunnen we de nacht elk jaar weer organiseren.’

Roos Daemen
Roos Daemen

Roos Daemen (22), student Culturele Antropologie

PR online

Welk programma-onderdeel raad je ons aan?
‘Cabaretduo ‘Hun’ in de Hortus Botanicus. Ze zijn supergrappig en treden buiten op. Een leuk uitje voor iedereen die van cabaret houdt. Je ligt gegarandeerd in een deuk.’

Welk museum mogen we niet overslaan?
‘Alle Leidse musea zijn de moeite waard. Voor de promofilm zijn we langs alle elf musea gegaan. Ik heb daardoor ook musea bezocht waar ik nooit eerder was geweest. Zoals de Oude Sterrewacht! Het is zo mooi om de koepel van binnen te zien. Ik raad iedereen aan om juist naar een museum te gaan, waar je niet eerder of zelden geweest bent.’

Hajo Vis
Hajo Vis

Hajo Vis (21), student Engelse taal en cultuur en Japanstudies

Programmeur Japanmuseum SieboldHuis & Naturalis

Welk programma-onderdeel raad je ons aan?
‘In het SieboldHuis komt een zogenoemde geurambassadeur die de hofreis van Von Siebold door het oude Japan, tweehonderd jaar geleden, navertelt in geuren. Welke geuren zou Von Siebold geroken hebben tijdens zijn reis? Je leert zo op een hele andere manier iets over de geschiedenis, namelijk door een extra zintuig te gebruiken.’

Heb je een favoriet collectiestuk?
‘Het opgezette hondje Sakura van Von Siebold! Ik vind het zo’n grappig idee dat Von Siebold het hondje in de 19e eeuw in Japan tegen het lijf is gelopen en heeft meegenomen naar Nederland.’

Jente Harmsen
Jente Harmsen

Jente Harmsen (22), student Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Museum Volkenkunde & CORPUS 'reis door de mens’

Welk programma-onderdeel raad je ons aan?
‘Het Balls & Brains-college van Corpus in de Hortus botanicus. Tijdens deze lezing leer je eerst wat er met je hersenen gebeurt als je aan het jongleren bent. De sprekers jongleren zelf ook terwijl ze dit vertellen. Daarna is het de beurt aan de bezoeker. Ideaal voor mensen die niet lang stil kunnen zitten!’

Wat is je lievelingsmuseum?
'Wederom Volkenkunde. Ik ben er voor mijn studie veel geweest. Het is zo’n prachtig gebouw, met een geweldige collectie. Als ik er nu langsfiets en het zie liggen, ben ik zo trots dat ik mezelf nu programmeur van de Museumnacht in Volkenkunde mag noemen.’

Femke van Walstijn
Femke van Walstijn

Femke van Walstijn (21), student Criminologie

Voorzitter

Welk museum mogen we niet overslaan?
‘Het politiek correcte antwoord is natuurlijk: geen van de elf. Maar als ik móét kiezen, zeg ik het Rijksmuseum van Oudheden. Ga vooral even kijken naar het optreden van singer-songwriter Tjebbe Borggreve, de bekendste straatmuzikant van Leiden. Hij treedt op bij de Romeinse keizerbeelden. Ik denk dat dit een hele aparte, intieme sfeer zal geven.’

'En wie genoeg kennis en cultuur heeft gesnoven, kan naar de rollerdisco op de Beestenmarkt, heel cool. Daar wordt de Nacht ook geopend. De disco laat zien dat we een programma hebben gemaakt dat voor iedereen leuk is. Ook voor jongeren die normaal niet zo snel naar een museum gaan.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.