Universiteit Leiden

nl en

'De wereld bestaat niet uit waterdichte compartimenten'

Lange tijd werd de wetenschap gedomineerd door Westers denken. Dat kan en moet anders, zegt de Engelse intellectueel Ziauddin Sardar. Hij spreekt er op 6 juni over op de jaarlijkse lezing van het Leidse islamstudiecentrum LUCIS.

Waaruit blijkt dat veel wetenschappelijke kennis eurocentrisch is?

‘Neem bijvoorbeeld de antropologie. Vroeger werden antropologen naar de koloniën gestuurd om de inlanders te bestuderen. Dat was weliswaar een wetenschappelijke exercitie, maar het uiteindelijke doel was toch vooral om de mensen in die landen in toom te houden en te overheersen. Voor veel antropologiestudenten vandaag geldt niet veel anders: zij gaan na hun studie vaak voor bedrijven werken die hun winst willen maximaliseren in niet-Westerse landen.’

Sommige wetenschappers zeggen dat we de wetenschap zouden moeten ‘islamiseren’, zodat het beter ten dienste komt te staan van islamitische samenlevingen. U noemt dat geen goed idee. Waarom?

‘Je verschuift het probleem. Ik ben het ermee eens dat de wetenschap momenteel te Westersgeoriënteerd is, maar je hebt er niets aan om daar een parallelle islamgeoriënteerde wetenschap naast te zetten. De wereld bestaat niet uit waterdichte compartimenten, ze zijn met elkaar verbonden. Wetenschap vraagt om oplossingen met talloze variabelen, en daarvoor heb je wereldwijde input nodig op basis van pluraliteit en inclusiviteit. We moeten de kennisstructuur opnieuw inrichten.’

Wat hoopt u uit deze lezing te halen?

‘Ik hoop dat veel studenten en medewerkers mijn tijdschrift Critical Muslim gaan lezen en daaraan willen bijdragen met artikelen. Het is een medium dat niet alleen voor en door moslims is, maar juist de interactie aan wil gaan met alle groepen. Dialoog en debat staan centraal.’

Kom luisteren

U kunt zich hier aanmelden voor deze lezing.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.