Universiteit Leiden

nl en

Chemie kan de ingrediënten in planeetvorming veranderen

Uit welke moleculen bouwen planeten zich op? Promovendus Christian Eistrup en zijn collega's hebben nieuwe modellen ontwikkeld om deze vraag te onderzoeken. Hun bevindingen zouden ons idee kunnen veranderen over welke moleculen Jupiter of zelfs de aarde vormden.

De vorming van planeten en sterren

Planeet- en stervorming begint met veel materiaal dat instort en vanwege de zwaartekracht op zichzelf valt. In het midden hiervan wordt een protoster gevormd. Deze ster wordt dan warm en gaat uiteindelijk gloeien. 'Rond deze vormende ster zal er een rond, circulerend gebied zijn. Deze schijf zit vol met gas, bijvoorbeeld CO2 en water. Ook zijn er nog kleine deeltjes die we stof noemen: heel kleine bijna-zandkorrels. '

Lees verder in de Engelse versie van dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.