Universiteit Leiden

nl en

Tweede cohort studenten Cyber Security studeren af

Op 8 februari ontvangt een tweede cohort studenten in Nederland hun Master of Science (MSc) diploma in Cyber Security op de HSD Campus, het nationale innovatiecentrum in Den Haag en thuis van het leidende security-cluster in Europa .

Digitale infiltratie door Russische hackers en cyber(contra)spionage door de AIVD, Ddos-aanvallen op banken en de belastingdienst, aanhoudende discussies rond de invoering van ‘de sleepwet’. Zo maar een greep uit krantenkoppen en berichten op social media van afgelopen dagen. Het is evident dat de snel voortschrijdende digitalisering van de samenleving vraagt om gekwalificeerde deskundigen die de hiermee samenhangende bedreigingen, kansen dilemma’s en risico’s het hoofd kunnen bieden.De Cyber Security Academy is trots daaraan een bijdrage te leveren.

Professionals (computerwetenschappers, juristen, beleidsmakers) uit verschillende publieke en private organisaties vieren dat ze deze innovatieve en multidisciplinaire masteropleiding hebben afgerond met een seminar en een feestelijke afstudeerceremonie.

Inspirerende leeromgeving

Met vooruitziende blik hebben de Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en De Haagse Hogeschool enkele jaren geleden hun kennis en expertise in het onderwijs voor professionals in het domein cyber security gebundeld in de Cyber Security Academy (CSA) in Den Haag. Door hun ervaring en kennis te delen met deskundigen en docenten uit het werkveld (zoals KPN, i-to-i, Deloitte, NCTV / NCSC, Fox-IT, Van der Voort, Rabobank en anderen), heeft de CSA een inspirerende leeromgeving gecreëerd. De CSA is een initiatief van de gemeente Den Haag.

“De opleiding integreerde onze dagelijkse, praktische security-vraagstukken met academische theorie en bood een podium om deze vraagstukken op openhartige wijze met mede-studenten te bespreken in een vertrouwde omgeving.”

Esther van Luit, Junior Manager Cyber Risk Services @ Deloitte UK & Deloitte Nederland

Integrale benadering

Een integrale benadering van cyber security leert de deelnemers om technische, juridische, sociale en wetenschappelijke aspecten van cyber security met elkaar te verbinden. Deze benadering stelt hen in staat bij te dragen aan effectieve en duurzame strategieën voor digitale weerbaarheid en de veiligheid van de samenleving als geheel, met inbegrip van organisaties en burgers.

“Door deze opleiding heb ik  cyber security in de bredere maatschappelijke context kunnen plaatsen, waarbij belangrijke aspecten verder zijn uitgediept (van de oorzaken tot en met mogelijke oplossingen).”

Paul Pols, Principal IT Security Expert, Fox-IT

Vernieuwende inzichten en oplossingen

In een ochtendseminar worden –aan de hand van een aantal recentelijk voltooide master theses-vernieuwende inzichten en oplossingen voor cyber security uitdagingen gedeeld met mede-studenten, docenten en cyberexperts. Welke bijdrage kan een Unified Kill Chain leveren in de strijd tegen cyberaanvallen? Wat is de potentie van kunstmatige intelligentie voor het aangaan en oplossen van bestaande en opkomende cyber security uitdagingen? Hoe kunnen we ons perspectief op cyber security risk management verbreden?  Wat betekent de komst van quantumcomputers voor de houdbaarheid van wereldwijd gebruikte versleutelingstechnieken in bijvoorbeeld financiële transacties en hoe kunnen we ons voorbereiden op deze veranderingen?

Maatschappelijk relevant

Genoemde cyber security uitdagingen vormen een greep uit een breed palet aan cyber security vraagstukken die in het laatste half jaar van het MSc curriculum Cyber Security zijn bestudeerd. Dit betreft cyber security onderzoek dat resulteert in een eindscriptie, bijna zonder uitzondering gerelateerd aan een maatschappelijk relevant onderwerp en veelal gebruik makend van een nieuwe wetenschappelijke benadering.

Zo kan het analyseren van de steeds geavanceerdere cyberaanvallen vereenvoudigd worden door toepassing van het nieuwe concept van de Unified Kill Chain. Door het tegenover elkaar zetten van enerzijds de potenties van kunstmatige intelligentie en anderzijds de noodzakelijke competenties van allerlei typen van cyber security specialisten kon worden geanalyseerd welke taken op korte en welke op iets langere termijn door slimme AI-toepassingen kunnnen worden overgenomen. Een weer ander onderzoek resulteerde in een vernieuwend model voor integraal cyber risicomanagement in steeds complexer wordende cyber-physical systems zoals in gebruik in vitale infrastructuren en industrieën.

De diploma-uitreiking in de middag wordt ingeleid door professor Jan van den Berg, hoogleraar Cyber Security aan de Universiteit Leiden/Technische Universiteit Delft. Na deze inleiding ontvangen de studenten hun diploma tijdens een feestelijke afstudeerceremonie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.