Universiteit Leiden

nl en

'Alle opties liggen nog open'

In de Leidse Pieterskerk gingen scholieren op zaterdag 24 februari op zoek naar een geschikte bachelorstudie. Lukte dat? En op welke manier helpt zo’n Open Dag daarbij?

Maurits Doebele (17), uit Duitsland

‘Ik heb interesse in meerdere opleidingen in Den Haag, namelijk International Studies, International Relations and Organisations, Liberal Arts & Sciences, en Filosofie. Misschien is die laatste opleiding iets te theoretisch voor mij, dat is een van de dingen waar ik vandaag achter wil komen. Ik wil ook meer horen over de aanmeldingsprocedure en over toelatingscriteria: hoe belangrijk zijn je cijfers? Ik ben politiek en sociaal erg actief buiten school om, daarom zijn mijn cijfers misschien niet zo goed als die van anderen.’

Roos de Waard (19), uit Ridderkerk

‘Ik volg nu een kunstopleiding in Breda, maar ik mis daarbij heel erg de theoretische kant. Ik zoek een studie die me meer leert over de wereld en over het oplossen van maatschappelijke problemen. Ik ben naar Leiden gekomen omdat deze universiteit heel veel verschillende opties biedt. Dat is fijn voor mij, omdat mijn opties nog zo open liggen. Ik was net bij een voorlichting over Culturele Antropologie en ontwikkelingssociologie. Nu weet ik dat dat geen studie is voor mij, want ik ben meer geïnteresseerd in politiek, bestuur en economie dan in groepen mensen. Mijn indruk van de stad en van dit evenement is tot nu toe wel heel positief. Er hangt een fijne sfeer, en alles is echt goed geregeld.’

Sabine Esmail (16), uit Haarlem

‘Ik kom vandaag om me te oriënteren op medische studies als Geneeskunde en Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Ik wilde onder meer weten welke vakken je nodig hebt, hoe het aanmelden verloopt, en wat de verschillen zijn tussen de studies. Op die vragen heb ik antwoord gekregen, de verschillen tussen opleidingen zijn me duidelijk geworden. Bij Geneeskunde draait het veel meer om de patiënt, bij BFW draait het om de ziekte. Ik neig daarom op dit moment naar Geneeskunde, want ik wil graag mensen helpen.’

Frederico Ganora (18), uit Italië

‘Omdat ik geïnteresseerd ben in politiek, geschiedenis en filosofie, kom ik kijken naar de opleiding International Relations and Organisations. Ik kijk in Leiden omdat ik in Europa wil blijven. Studeren in Nederland is dan best een logische keuze. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker dan studeren in Engeland, daar is de aanmeldprocedure ingewikkelder. Ik wilde vandaag meer te weten komen over de aanmeldprocedure, het verschil tussen de campussen in Leiden en Den Haag, en het verschil tussen de opleidingen International Studies en International Relations. Ik heb met een aantal studenten gesproken, en nu weet ik vrij zeker dat het International Relations and Organisations wordt. Dus de dag is voor mij zeker geslaagd!’

Quinty Hendriks (17) uit Purmerend

‘Ik ga me vandaag oriënteren op studies die in mijn profiel passen, zoals Bio-Farmaceutische Wetenschappen en Informatica, maar ook naar Psychologie en Criminologie. Ik hoop dat ik aan het eind van de dag eindelijk studies kan wegstrepen en een keuze kan maken over de algemene richting: een technische studie, of toch Psychologie of Criminologie. Die twee laatste studies gaan meer over het werken met mensen, en dat trekt me toch ook wel. Ik heb al met mensen gesproken van studies, dan krijg ik wel een beter beeld. Vooral omdat studenten over hun eigen ervaringen en keuzeproces vertellen, dat helpt heel erg.’

David Breugem (19) uit Schiedam

‘Ik kijk naar International Studies, Security Studies, Chinastudies, Russische studies en Archeologie. Dat is breed, ja. Ik wil graag een taal op hoog niveau leren, dat is de rode draad in al deze studies. Maar ik twijfel over de carrièremogelijkheden. Ik wilde daarover meer duidelijkheid, en heb die gekregen. Bij Chinastudies hebben ze me bijvoorbeeld verteld dat ik tolk of docent kan worden, twee heel verschillende dingen. Die diversiteit aan mogelijkheden spreekt me aan.’

Impressie van de Open Dag

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Nog geen keuze gemaakt?

Van 5 tot 7 april kun je Proefstuderen aan de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.