Universiteit Leiden

nl en

Vernieuwde LU Career Zone: online springplank naar de arbeidsmarkt

Wil je goed voorbereid zijn voor de arbeidsmarkt? Of je studenten op weg helpen? Leiden University Career Zone, de universitaire website over de arbeidsmarkt, is compleet vernieuwd en verrijkt met meer testen, tools en een eigen job portal.

De oude website bood ook al veel testen en informatie, maar was minder geschikt om te bekijken op tablets en mobieltje, legt loopbaanadviseur Dennis Fiorenza uit. Leiden University Career Zone is onderdeel van een breed programma waarin studenten, binnen en buiten hun opleiding, nog beter worden voorbereid op de arbeidsmarkt. Studenten hebben daar grote behoefte aan, zo bleek uit de Nationale Studenten Enquête uit 2017.

Ken jezelf

De site besteedt veel aandacht aan het oriëntatieproces en biedt voor elk fase - ken jezelf, verken de arbeidsmarkt, ontwikkel skills en vind een vacature - relevante testen en adviezen. Fiorenza: ‘Het is belangrijk dat studenten zich beter bewust worden van hun eigen interesses en sterke punten. Want dan kunnen ze ook gerichter gaan zoeken.’ Zo zijn er testen waarin je kunt bepalen welke competenties je hebt, welke rol je doorgaans hebt in groepsverband en kun je met een beroepskeuzetest bekijken wat voor soort werk bij je past. 

Ook nuttig voor eerstejaars

De vernieuwde carrièresite geeft ook al adviezen aan eerstejaars. ‘Het is zonde als studenten zich pas gaan oriënteren in hun laatste jaar. Want dan realiseren zij zich dat ze al eerder hadden kunnen werken aan hun cv. Werkgevers vragen ook van pas afgestudeerden al bepaalde skills en ervaring zoals presentatietechnieken en buitenlandervaring.’

Waar komen alumni terecht?

Voor sollicitanten zijn er onder andere do’s en don’ts voor het sollicitatiegesprek, voorbeelden van goede cv’s en tips voor assessments. Per opleiding staat beschreven in wat voor banen Leidse alumni terecht komen en voor welke werkgevers ze werken. De informatie is heel realistisch want ze is gebaseerd op enquêtes en LinkedInprofielen van alumni. De site linkt ook direct door naar het Universiteit Leiden Mentor Netwerk waarin al bijna duizend alumni zich aanbieden als mentor voor studenten en pas afgestudeerden.

Eigen job portal

LU Career Zone heeft nu ook een eigen job portal waar werkgevers vacatures kunnen plaatsen en baanzoekers kunnen filteren op opleiding en soort werk. De website attendeert studenten ook op allerlei workshops, zoals over solliciteren en netwerken, die de universiteit aanbiedt. 

Ook totaalloket voor docenten en studieadviseurs

Fiorenza raadt niet alleen studenten en pas afgestudeerden aan geregeld de site te checken, maar ook docenten, stagecoördinatoren en studieadviseurs. Voor hen is deze site net zo goed een bron van informatie voor hun eigen werk. ‘LU Career Zone is hét totaalloket met informatie over de arbeidsmarkt. De site wordt voortdurend aangevuld omdat de arbeidsmarkt voortdurend verandert.’  
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.