Universiteit Leiden

nl en

Personalised sarcoma care (PERSAC): Leidse wiskundigen ontwikkelen een prognostische app

De DASPO-groep voor data-analyse en overleving in kanker aan het Mathematisch Instituut heeft een app ontwikkeld die persoonlijke prognoses verschaft voor patiënten met zachtweefselsarcoom. Door de agressieve aard van dergelijke tumoren is de prognose voor deze patiënten slecht, zelfs na een operatie om de initiële tumor te verwijderen. Lokale terugkeer (tumorgroei op de plek van de operatie) en uitzaaiing (tumorgroei op een andere plek) komen veel voor, maar er is aanzienlijke variatie tussen patiënten. Het gebrek aan een gevalideerd prognostisch model met behandelopties lag ten grondslag aan de ontwikkeling van PERSAC, een gepersonaliseerd prognostisch model voor sarcoom-patiënten.

De PERSARC app

Clinici kunnen het model nu gebruiken in een app, die in de Appstore en de Google play store verkrijgbaar is. Het geeft de kans op overleving 3, 5 en 10 jaar na de operatie, en ook de kans op locale terugkeer van de kanker in deze periode, gebaseerd op de specifieke data van de patiënt en de ziekte. Het model verschaft ook behandelopties die de overleving significant verbeteren. Het werd ontwikkeld door Anja Rüten-Budde en Veroniek van Praag, aio’s aan het MI en aan het LUMC, en de projectleiders Marta Fiocco (MI, DASPO-groep) en Michiel van de Sande (LUMC). Het project wordt financieel ondersteund door het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).

Het huidige model geeft alleen voorspellingen voor tijden na de operatie, maar toekomstige versies van de app implementeren een dynamisch model, dat het ook mogelijk maakt om actuele patiëntgegevens in te voeren, zoals de ontwikkeling van uitzaaiingen en locale terugkeer van de kanker in de periode na de operatie. Dit geeft geactualiseerde voorspellingen voor latere tijdstippen in het traject.

Referentie: A prediction model for treatment decisions in high-grade extremity soft-tissue sarcomas: Personalised sarcoma care (PERSARC); European Journal of cancer 2017, Volume 83, Pages 313–323

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.