Universiteit Leiden

nl en

HMC en LUMC willen intensiever en duurzamer samenwerken

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) willen intensiever en duurzamer gaan samenwerken. Het gaat er daarbij om om de huidige samenwerkingsverbanden te verstevigen en samenwerking op nieuwe terreinen te onderzoeken. Doel is het verder verbeteren van toegankelijke en innovatieve zorg voor patiënten in de regio Den Haag-Leiden nu en in de toekomst.

HMC en LUMC natuurlijke partners

Beide organisaties werken op verschillende onderdelen in de patiëntenzorg al jaren intensief samen, zoals op het terrein van oncologie, neurochirurgie, neurovasculaire zorg, traumachirurgische zorg, cardiologie en ouderengeneeskunde. Intensivering van de samenwerking op deze gebieden van patiëntenzorg beoogt verdere verbetering hiervan in onze regio. Ook in onderwijs en opleiding van coassistenten en medisch specialisten bestaat een succesvolle samenwerking. Onderzoek en innovatie vindt op diverse vakgebieden plaats door samenwerking in klinisch onderzoek en wetenschappelijke toepassing van gezamenlijke vernieuwing in de zorg.

Bestuursvoorzitters Paul Doop (HMC) en Willy Spaan (LUMC): 'HMC en het LUMC vullen elkaar uitstekend aan. Wij willen gezamenlijk de acute en complexe zorg in de regio Den Haag-Leiden behouden en verbeteren voor patiënten. Met een intensievere en duurzamere samenwerking zijn wij in staat onze gezamenlijke toekomstvisie te realiseren om vanuit onderzoek en onderwijs te komen tot innovatieve zorg voor iedereen in de regio Den Haag-Leiden.' Beide raden van bestuur hebben afgesproken in januari 2018 te starten met een verkenning hoe deze samenwerking tot stand gebracht kan worden.

Samenwerkingspartners in de regio

De afgelopen jaren is door goede samenwerking in de regio de aanwezigheid van academisch onderzoek en onderwijs al sterk gegroeid in Den Haag. Hiervan profiteert de regio in bredere zin. Ook de andere samenwerkingsverbanden in het regionale (bio)medische netwerk zijn van groot belang en dienen ons inziens te worden versterkt. De ontwikkelingen in de samenwerking tussen HMC en het LUMC zullen daarom expliciet in goede samenspraak gaan met de andere ziekenhuizen en regiopartners. Het uiteindelijke doel is om samen met hen de medisch specialistische zorg voor alle inwoners van de regio naar een kwalitatief nog hoger niveau te brengen en toekomstbestendig te maken.

De gezondheid van mensen voorop

De gezondheidszorg is in transitie, waarbij zorg zo dicht mogelijk bij mensen thuis wordt georganiseerd. HMC en het LUMC zijn ervan overtuigd dat de patiënt in de regio Den Haag-Leiden profiteert van deze samenwerking. Innovatie voor de verbetering van gezondheid van mensen komt door het samenspel van patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs beter en sneller bij een brede groep burgers terecht. 'Er ligt een kans voor nieuw wetenschappelijk onderzoek en innovatie op het gebied van minder complexe aandoeningen en ziektebeelden, evenals die voor grootstedelijke problematiek. Zo kunnen we de wisselwerking versterken tussen zorg en academische kennis om ook de nieuwe generatie artsen en onderzoekers zo breed mogelijk te kunnen blijven opleiden,' aldus Doop en Spaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.