Universiteit Leiden

nl en

Dies voor alumni

Traditiegetrouw organiseert het Leids Universiteits Fonds (LUF) de feestelijke dies voor alumni. Dit jaar vindt de viering van de 443ste 'geboortedag' van de universiteit plaats op zaterdag 10 februari. Op deze dag informeren Leidse wetenschappers de aanwezigen met veel enthousiasme over actuele onderzoeksresultaten en ontwikkelingen in hun vakgebied.

Van strafrechtspleging in de Europese Unie tot historische rampen en van de luchtkwaliteit in Europa tot de vorstelijke macht als familiebedrijf. Deelnemers kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod van colleges. Zo vraagt prof.dr. Yra van Dijk zich af of literatuur je kan redden. De jonge Arnon Grunberg meende van wel, toen hij zijn ouderlijk huis verliet met slechts een koffer en een stevige dosis ironie, woede en ambitie. Aan de hand van enkele terugkerende motieven in het oeuvre van de joodse schrijver gaat Van Dijk dieper in op wat een (tweede generatie) trauma in literatuur betekent. 

Daarnaast vertelt Veni-winnaar Dr. Stephanie Rap op boeiende wijze over vluchtelingenkinderen en hun recht om gehoord te worden in asielprocedures. Kunnen deze kinderen effectief participeren in de procedures? Krijgen zij de mogelijkheid hun verhaal te doen? Raps onderzoek bestaat uit observaties, interviews met professionals en focusgroepen met kinderen om zo te komen tot richtlijnen voor het effectief horen van kinderen. Naast de colleges van Van Dijk en Rap kunnen deelnemers kiezen uit lezingen van maar liefst zes andere wetenschappers op uiteenlopende vakgebieden. 

Vleesetende planten
Kinderen en kleinkinderen van 8 t/m 14 jaar zijn ook van harte welkom op de dies voor alumni. Zij worden deze dag meegenomen door medewerkers van de Hortus Botanicus, waaronder door prof.dr. Paul Keßler, in de fascinerende wereld van de vleesetende plant. Voor kinderen vanaf een jaar kan men gebruik maken van kinderopvang. 

Speciaal voor jonge alumni
Voor het eerst wordt dit jaar, tijdens het reguliere programma, een programma verzorgd voor alumni t/m 35 jaar in samenwerking met het Jonge Alumni Netwerk (JAN). Deelnemers aan de dies voor alumni kunnen deze middag kiezen tussen twee workshops gegeven door specialisten van adviesbureau Bureau Beaufort: Effectief beinvloeden en Overtuigend pitchen. Naast dit inhoudelijke programma is er uiteraard volop gelegenheid voor het ophalen van herinneringen met medestudenten van toen tijdens de lunch en borrel.

Alumni en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de dies voor alumni bij te wonen op zaterdag 10 februari. Voor een overzicht van alle colleges, en voor aanmelding, kunt u terecht op www.LUF.nl/dies2018

Tijdens de lunch reikt rector magnificus prof.mr. Carel Stolker de Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2018 uit. Deze prijzen worden mogelijk gemaakt door het Fonds Minerva Reünisten Jaar 1957/1961/1965, dat is ondergebracht bij het LUF. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.