Universiteit Leiden

nl en

Joost Batenburg ontvangt Nederlandse prijs voor ICT-onderzoek 2018

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2018 gaat naar Joost Batenburg, hoogleraar Discrete wiskunde en tomografie. Hij ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar nieuwe algoritmes voor tomografie.

Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, dat vrij ingezet mag worden door de winnaar ter versterking van zijn of haar onderzoek. De jury roemt Batenburg om zijn indrukwekkende wetenschappelijke prestaties en zijn inspanning om de resultaten van zijn onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Discrete algebraïsche reconstructietechniek

Joost Batenburg (1980) is behalve hoogleraar aan het Mathematisch Instituut ook groepsleider Computational Imaging aan het Centrum Wiskunde & Informatica. Hij werkt op het gebied van tomografische beeldverwerking en reconstructie. Zijn wetenschappelijke onderzoek wordt internationaal als baanbrekend gezien, en heeft onder andere geleid tot een belangrijke Nature-publicatie over atomaire 3D tomografie en tot het door hem ontworpen Discrete algebraïsche reconstructietechniek (DART) algoritme.

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschappelijk onderzoeker, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek heeft verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ict. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het ICT-onderzoek platform Nederland (IPN) in samenwerking met NWO via de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen.

Uitleg bekroonde werk

Batenburg zal samen met NWO een poster publiceren met een uitleg van het bekroonde werk en het belang ervan ter verspreiding op scholen en andere kennisinstellingen. Tijdens ICT.OPEN 2018, op 19 en 20 maart 2018 in Amersfoort, zal hij zijn prijs bij een feestelijke uitreiking in ontvangst nemen.

bron: NWO

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.